Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako napisati savršen CV

Kako napisati savršen CV

 

Potraga za novim poslom zna da bude naporna. Ponekad je potrebno da pošaljete na desetine prijava da biste dobili poziv na intervju. Ali, zašto je to tako? Na oglase za posao se obično prijavi veliki broj ljudi, i poslodavci nemaju vremena da baš svaki CV istraže do najsitnijih detalja. CV vam je kao prvi utisak, poslodavac će da preleti preko njega i da veoma brzo donese odluku hoće li vas pozvati u sledeći krug ili ne.

 

Zbog ovoga je bitno da vaš CV dovedete do savršenstva, a mi ćemo vam pokazati i kako.

Pravilno formatirajte CV

Ne postoji neko zlatno pravilo formatiranja, niti će svaki CV imati iste sekcije. Ali, ipak postoje stvari koje morate uključiti i one koje su opcione.

 

U vaš CV obavezno uključite:

  • Kontakt informacije

  • Radno iskustvo

  • Vještine

  • Obrazovanje

  • Znanje jezika

 

Kontakt informacije bi trebalo da sadrže vaše ime, broj telefona, profesionalnu email adresu, lokaciju. I, ukoliko poslodavac to traži, link do vašeg LinkedIn profila.

 

Većina regrutera će prvo obratiti pažnju na vaše radno iskustvo, pa se potrudite da uključite sve relevantne prethodne pozicije. Ukoliko tražite posao u marketingu a nekada ste radili u kafiću kao šanker, ovo iskustvo nije bitno za vašu novu poziciju i nema potrebe da ga uključujute. Ono što je bitno prilikom pisanja radnog iskustva jeste da uključite naziv pozicije, ime kompanije, datume tokom kojih ste tamo bili zaposleni (dovoljno je napisati Mart 2019 - Novembar 2019, ne morate pisati tačan datum), ali i koja su bila vaša glavna zaduženja i šta ste uspjeli da postignete za to vrijeme.

 

U vještinama navedite svoja znanja koja su bitna za poziciju. Obično su to poznavanje rada na računaru i različitih programa. Ali navedite i svoje osobine koje mogu biti značajne za poziciju za koju se prijavljujete.

 

Sekciju o obrazovanju napravite kao sekciju o radnom iskustvu. Navedite datume studiranja, koji fakultet i univerzitet je u pitanju, ali i koji smjer ste završili.

 

U vaš CV možete, a i ne morate, uključiti sledeće stavke:

  • Sertifikate i nagrade

  • Lične projekte

  • Volontersko iskustvo

 

Prvo što će potencijalni poslodavac da primjeti na vašem CV-u jeste njegov izgled, tako da se morate potruditi da informacije budu dobro raspoređene, da se boje, tip fontova, i njihova veličina slažu.

Generalna pravila CV-a

Potrudite se da vaš CV stane na jednu stranu. U slučaju da stvarno imate mnogo relevantnog iskustva, produžite ga na dvije, ali nemojte bespotrebno popunjavati drugu stranu pričom o sebi, niko to neće pročitati i izgubićete šansu da dobijete posao.

 

Koristite jednostavne, čiste fontove kao što su Ubuntu, Arial, Open Sans. Veličina i boja svakog naslova bi trebalo da bude ista, i istaknutija u odnosu na ostatak teksta. Uglavnom se naslovi pišu veličinom od 14-16px, a ostatak teksta 11-12px.

 

Takođe, ostavite dovoljno praznog prostora između sekcija, kako biste izbjegli natrpan izgled.

 

Na kraju, sačuvajte CV u PDF formatu kako se formatiranje ne bi poremetilo prilikom čuvanja.

 

U zavisnosti od industrije u kojoj se prijavljujete, možete izabrati tradicionalni format CV-a, koji je najčešće bijeli, sa crnim slovima i dosta bijelog prostora. Sa druge strane, ako se prijavljujete za neki kreativan posao, slobodno se poigrajte sa bojama i elementima.

Za kraj

Pisanje dobrog CV-a nije toliko teško kao što izgleda. Najbolje bi bilo da ga prije slanja podijelite sa nekim prijateljima koji imaju više iskustva od vas, i od njih dobijete neke savjete šta biste mogli da unaprijedite. 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija