Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Osigurajte bržu prodaju uz bolje fotografijeOsigurajte bržu prodaju uz bolje fotografije

Osigurajte bržu prodaju uz bolje fotografije

Kada pripremate oglas za internet, bilo da pokušavate da prodate stan, automobil, mobilni telefon ili psa morate obratiti pažnju za to kakav utisak vaš oglas ostavlja. Prva stvar koju potencijalni kupci vide na nekom online bazaru jesu fotografije vašeg proizvoda u moru drugih fotografija. Ukoliko te fotografije nisu kvalitetne, i ne prikazuju vaš predmet u najboljem svjetlu teško je da će iko kliknuti da pogleda ostatak vašeg oglasa, a kamoli da kupi ono što nudite.

 

Svakodnevno viđamo da se na našem bazaru ponavljaju oglasi koji nisu baš najbolje prikazani, pa smo odlučili da vam pomognemo. U ovome tekstu pročitaćete savjete za pravljenje dobrih fotografija koje prodaju! I ne brinite, ovo se može izvesti i bez skupe fotografske opreme.

Izbjegnite pomjeranje kamere

Čak i najmanji trzaj ruke može učiniti da vaše fotografije budu mutne i nepregledne. Kamera mora biti potpuno mirna, i zbog toga bi bilo najbolje da uložite u stativ. Oni za telefone se mogu naći i po cijeni od 10 eura, a zaista će vam se isplatiti.

 

Ukoliko ne želite da ulažete u sativ, možete kameru postaviti na neku ravnu površinu i koristiti štopericu za automatsko fotografisanje. Podesite je na 10 sekundi kako biste bili sigurni da se telefon ne pomjera i odmah ćete vidjeti razliku između te fotografije i one koje ste napravili sa kamerom u rukama.

Fotografija mora biti što većih dimenzija

Pikselizovane fotografije vam neće pomoći u prodaji. Provjerite zahtjeve i preloge sajta putem kojeg ćete oglasiti svoj predmet. MojTrg.me nema zahtjeve kada je u pitanju veličina fotografije, ali vam svakako preporučujemo da one budu veće od 1600 piksela.

 

Nemojte se ograničavati prilikom fotografisanja. Vaše fotografije mogu biti i veće, uvijek ih lako možete isjeći ili smanniti prije nego što ih postavite na sajt.

Čista pozadina je ključna

Ako fotografišete neke manje predmete poput garderobe, modnih dodataka, ili elektronskih uređaja najbolje bi bilo da za pozadinu iskoriste čist, jednako okrečen zid, veliki bijeli papir. Čak i bijela, ipeglana krpa ili jastučnica mogu poslužiti.

 

Neke predmete je zanimljivije fotografisati na mermernim ili drvenim površinama, možda uz neki dodatni detalj. Ukoliko ovo želite obratite potrudite se da ti detalji ne odvlače pažnju od predmeta koji prodajte. On ipak mora biti glavna zvijezda!

 

Naravno, ukoliko želite da prodate automobil, nećete moći da ga uparkirate u čistu, bijelu prostoriju. U tim slučajevima se samo potrudite da vaše auto bude glavni fokus na fotografiji. Izbjegavajte da fotografišete automobil na zauzetim parkinzima i u neuglednoj okolini.

Nađite ili napravite jednako svjetlo

Postoje tri stvari koje želite da izbjegnete kada je svjetlo u pitanju:

 

  1. Odsjaj

  2. Sjenke

  3. Žućkasto, plavo ili svjetlo u bilo kojoj drugoj boji

 

Kako biste ovo izbjegli potrebno je da vaše predmete fotografišete u dobro osvjetljenim prostorijama. Ne predlažemo vam da koristite blic sa telefona, jer ćete samo stvoriti dodatnu sijenku.

 

Najbolje bi bilo da imate bijelo svjetlo, ali ako to nije opcija, uvijek možete predmete slikati napolju tokom jutra ili u predvečerje. Izbjegavajte da pravite fotografije tokom podneva kada je sunce u punom sjaju. Ovako lako može doći do odsjaja, a i do stvaranja bespotrebnih sjenki.

Neka vaš predmet zauzme većinu prostora na fotografiji

Nemojte predmet fotografisati iz daljine. Kao što smo već rekli, on je glavna zvijezda ove fotografije, pa se potrudite da okolo postoji neki prazan prostor, ali da on ne bude prevelik kako ne bi odvlačio pažnju od onoga što želite da prodate.

Fotografišite iz više uglova

Svakako da vaša naslovna fotografija oglasa treba da predstavlja predmet iz najboljeg ugla. Ali potrudite se da fotografišete iz više uglova i prikažete ostale detalje.

 

Recimo, ukoliko prodajete biciklo fotografišite ga cijelog, ali napravite zasebne fotografije volana, pedala, lanca, točkova. Kupcima će biti lakše da se odluče ukoliko budu mogli da vide sve detalje, a i onda neće morati da vas kontaktiraju kako biste im poslali dodatne fotografije.

 

Ako predmetima neku falinku, fotografišite i nju.

Za kraj

Sada kada znate koliko je jednostavno napraviti dobre fotografije za onlajn prodaju, jedva čekamo da vidimo vaše buduće oglase! Ako ste ipak zainteresovani za fotografiju vezanu za konkretne oglase, tipa stanova, automobila, itd. U narednom periodu ćemo napisati i savjete vezane za njih, tako da pratite naš blog i očekujte mnogo korisnih savjeta u budućnosti!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija