Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Spisak baštenskih poslova koje morate obaviti prije zime

Spisak baštenskih poslova koje morate obaviti prije zime

Ako živite u kući, spisak obaveza koje imate za pripreme za zimu je znatno veći nego ljudima u stanu, i on, prije svega, uključuje određeni broj baštenskih poslova.

 

Ovi poslovi se razlikuju u zavisnosti od toga da li u dvorištu imate cvijeće, voće i povrće ili samo travnjak - tako da smo i poslove podijelili po ovim kategorijama.

Šta treba da uradite ako imate baštu sa voćem i povrćem?

Uklonite uginule ili oštečene biljke

Sigurno već u bašti imate nekoliko mrtvih ili oštećenih biljaka. Njihovom životu je došao kraj, i umjesto da ih ostavite da potpuno istrunu ili se ubuđaju, uklonite ih kako biste napravili mjesta za biljke koje lakše podnose hladnije vrijeme. Ukoliko ne želite dodatno da sadite, svakako biste trebalo očistiti baštenski prostor.

 

Sve što uradite sada će vam sačuvati mnogo vremena i energije kada dođe proljeće i počne nova sezona sadnje.

Pokupite opalo voće

Ako imate opalog voća u voćnjaku, pokupite ga i napravite od njega gnojivo. Ako ga ostavite da leži okolo možete stvoriti sjajan teren za štetočine koje bi vam mogle uništiti sadnice do sledeće sezone.

Oplijevite prostor oko biljaka

Čak iako pokrivate prostor za sadnju tokom zime, često se može desiti da vam promakne nešto korova. Dobro provjerite baštu i uklonite korov kako on ne bi narastao i stvorio vam veći posao kasnije.

 

Ako ne sadite ništa tokom jeseni, pokrijte leje crnom plastikom kako biste spriječili dodatni nastanak korova. 

Kako pripremiti baštu sa cvijećem za zimu?

Jesen je pravo vrijeme da svoju cvjetnu baštu pripremite za zimski period, i nakon toga proljeće. A evo šta morate da uradite kako bi vaša bašta u proljeće bila divna kao i obično

Uklanjajte uvenule cvjetove

Vaše cvijeće će duže cvjetati ukoliko na vrijeme uklanjate uvenule cvjetove i redovno ga đubrite kako bi ostalo jako.

 

Ruže su veoma pogodne za ovaj sistem održavanja, i uz pravu njegu mogu cvjetati tokom cijele sezone! 

 

Obavezno pokupite sjeme koje se stvorilo da biste mogli da posadite isto cvijeće sledećeg proljeća.

Posadite proljećne lukovice

Vrijeme je da oberete i posadite proljećne lukovice. Odaberite svoje omiljene u lokalnoj prodavnici sjemena, i posadite ih prije nego što počne zima. Ovo će im dati dovoljno vremena da izniknu kada krene proljeće.

Odvojite mnogogodišnje biljke

Trajnice se stalno vraćaju, ali svake godine su sve veće i šire se, zauzimajući sve veći prostor u vašem dvorištu. Lako ih možete odvojiti i posaditi u drugi dio dvorišta, ili ih pokloniti nekome.

Izvadite korov

Svaka trunka korova koju ostavite potencijalno nosi sjemenje za stotine biljčica. Bolje je da ih očistite na vrijeme, kako ne biste morali da izgubite mnogo vremen sređujući korov u proljeće.

Savjeti za spremanje travnjaka za zimu

Na kraju sezone ošišajte travu i nađubrite je prije nego što počne zima. Đubrivo će hraniti travu tokom jeseni i pomoći joj da prezimi.

 

Ukoliko imate prostor koji bi trebalo popuniti, posijte travu koja lakše podnosi zimu. Što ranije počnete, imaćete više vremena da se pozabavite parazitima, a trava će moći dobro da izraste.

 

I na kraju, vraćamo se na korov. Korov u travi može potpuno da vas izludi, ali uradite ono što možete dok se još uvijek nije raširio. Možete koristiti proizvode koji služe za hranjenje travnjaka tokom zimskih dana, ali i za sprječavanje nastanka korova.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija