Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

dodatna zarada tokom studija

3 načina da zaradite novac kojim možete pokriti troškove studiranja

Studentski život nije jeftin, pogotovo ukoliko niste uspjeli “upasti” na budžet i dobiti smještaj u domu. To znači da ćete vi i vaši roditelji svakog mjeseca morati da izdvojite novac za stanarinu, račune, fakultet, i troškove života koji uopšte nisu niski.

Velika je mogućnost da ćete možda morati i da se odričete nekih stvari kako biste mogli da priuštite ovo razdoblje života.

Dobra vijest je što se ne morate u potpunosti oslanjati na svoje roditelje za sav novac koji vam je potreban, već postoje 3 načina da sami zaradite makar i mjesečni džeparac.

1 - Honorarni poslovi

Prva opcija je pronalaženje honorarnog posla. To može biti posao u butiku, prodavnici, kafiću ili u nekom drugom fizičkom objektu, ili može biti posao od kuće. Možda možete nekome čuvati decu, ili kućne ljubimce. Bilo šta od ovih opcija možete uklopiti sa vremenom koje provodite na predavanjima ili učeći.

Honorarni posao svakako podrazumijeva neka odricanja - možda nećete moći da izlazite u grad sa društvom stalno, ali zahvaljujući ovom poslu moći ćete sebi da priuštite malo lagodniji život.

Posao možete pronaći na bilo kojoj online platformi za oglašavanje, ali i možete se registrovati na nekom od sajtova za frilensere i zarađivati na taj način.

Nemojte gledati na ove poslove kao degradirajuće. Oni će vam pomoći da dodatno zaradite, ali i da steknete radno iskustvo i radnu naviku koji će vam sigurno biti potrebni u budućnosti.

2 - Prodaja starih stvari

Sigurno u ormaru imate gomilu garderobe ili aksesoara koje nećete više nikada nositi. Napravite jesenje raspremanje i odvojite stvari u dvije gomile. Jednu za stvari koje ostaju vama, a drugu za ono što ćete prodati.

Nakon toga, registrujte se na jednu od online prodavnica, napravite fotografije i postavite sve što prodajete. Na većini platformi registracija i oglašavanje su potpuno besplatni, tako da vam neće iziskivati nikakav trošak, a moći ćete super da zaradite!

3 - Privatni časovi

Sve više osnovaca i srednjoškolaca ide na privatne časove iz predmeta koji im ne idu od ruke. Ukoliko vama dobro ide matematika, fizika, hemija ili čak engleski jezik možete lako zaraditi tako što ćete držati časove.

Časove možete držati u svom domu, ili ići na lokaciju kod klijenta. Izbor je vaš. A što se tiče cijene, preporučujemo da pozovete buduće konkurente i provjerite koliko oni naplaćuju za časove kako biste mogli odrediti svoju cifru.

Najbolji način da izreklamirate svoju uslugu jeste putem neke online platforme. Takođe možete uložiti u štampu flajera koje možete da ostavite u obližnjim zgradama, ili podijelite u bilizini škola.

Najteže je doći do prvog klijenta, ali kada to uspijete, možete očekivati da će vas ljudi uskoro kontaktirati i preko preporuke!

 

Za kraj

Nije nemoguće studirati i raditi nešto “sa strane” u isto vrijeme. Zahtjevaće malo odricanja, i moraćete dobro da organizujete svoje vrijeme, ali sigurno će vam olakšati studije na neki način.

Na kraju krajeva, niste jedini koji studiraju i rade - posavjetujte se sa starijim kolegama i ostalim studentima. Oni će sigurno imati još neku ideju za vas!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija