Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

pravljenje kucne kancelarije

5 savjeta za pravljenje savršene kućne kancelarije

Bilo da je rad od kuće vaša svakodnevnica, ili da ipak s vremena na vrijeme morate završiti neki posao iz vašeg doma, prostor za kućnu kancelariju vam je neophodan. Kada imate određen prostor za rad biće vam lakše da se fokusirate, a samim tim, vaša produktivnost će biti na najvišem nivou.

 

Da biste imali savršen ugao u domu koji je namijenjen za posao, nisu vam potrebna velika ulaganja, niti će vam ovi savjeti oduzeti previše vremena. Pa da vidimo, šta to možete uraditi da napravite savršenu kućnu kancelariju već danas?

Očistite prostor

Bilo kakav radni sto u kući će vam poslužiti kao kućna kancelarija. Ali, da bi on bio funkcionalan mora biti čist. Sve što vam nije vezano za posao a što stoji tu (razmišljajte: knjigige, suveniri, slike, parfem) sklonite u neki drugi dio vašeg doma.

 

Što više stvari imate na stolu, veće su šanse da će vas nešto omesti u sred rada, i da nećete biti u stanju da se 100% fokusirate na zadatak.

 

Ne kažem da taj prostor ne treba da bude lijep. Naravno da ćete dodati neku dekoraciju, lijep kalendar, ili stalak za olovke. Ali potrudite se da dekoracija bude vezana za posao, i da ne zauzima previše prostora na stolu.

Kupite namještaj koji će se uklopiti u vaš stil

Ukoliko ipak imate budžet za kupovinu novog stola, polica, dekoracije i stolice, potrudite se da se oni uklapaju u vaš trenutni prostor. Ako ste fan čistog, jednostavnog, nordijskog stila možete pronaći neki drveni sto da se u to uklopi. Ukoliko ipak više volite modernije komade, lako ćete naći neki stakleni sto, ili sto neobičnog oblika kako bi vam se kućna kancelarija uklopila u postojeći prostor.

Obratite pažnju na osvjetljenje

Što više prirodnog osvjetljenja imate u prostoriji - to bolje! Međutim, pošto radite na kompjuteru, poželjno bi bilo da vam se sto ne nalazi tačno do prozora. Ako su vam leđa okrenuta izvoru svjetla, može vam biti teško da razaznate elemente ne ekranu. A isto tako, ako ste okrenuti direktno ka prozoru i odmah ispred njega, spoljašnje svjetlo će vam smetati.

 

Uložite u bijele sijalice, i potrudite se da osvjetljenje djeluje što prirodnije.

Napravite zid inspiracije

Čime god da se bavite, morate imati neku inspiraciju za rad, ili nešto ka čemu težite. Kako biste svojoj kućnoj kancelariji dali svejžinu, a i bili konstantno motivisani, napravite zid za motivacione poruke, inspiracione fotografije, itd. 

 

U zavisnosti od posla kojim se bavite, možete dodati radove ljudi kojima se divite, ili neke sitne podsjetnike.

Razmišljajte o privatnosti

Mogla bih vam izlistati gomilu razloga zašto je rad od kuće dobar, ali postoji jedna stvar koja vam vrlo lako može poremetiti tok rada i potpuno vas izbaciti iz takta. Da, to je privatnost.


Ako živite sami, teško da ćete imati ovaj problem. Ali, ako dijelite prostor sa nekim, biće teško da se u potpunosti odvojite. Razumijem da nema svako luksuz da ima posebnu prostoriju koja će služiti kao kancelarija. Zato bi bilo dobro da vaš kutak bude u sobi koja je odvojena od ostatka vašeg doma. Poželjno bi bilo da to bude mjesto na kome vas ukućani neće uznemiravati, poput spavaće sobe.

 

Kada god se spremite za rad, obavijestite ih da ćete raditi, kako bi oni naučili da poštuju to vaše vrijeme.

Za kraj

Rad od kuće je sve popularniji, i sve više prija ljudima. Kako i ne bi? Najčešće sami možete da odredite radno vrijeme, imate slobodu da na posao dođete obučeni kako želite, možete da pijete kafu pored vašeg kompjutera, i da trknete na brzinu do prodavnice.

 

Ali ipak, kako bi vaš rad od kuće bio efektivan, morate sebi obezbijediti pravi prostor koji će služiti kao kućna kancelarija.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija