Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

stvari koje morate znati o kupovini guma za automobile

5 stvari koje morate znati o kupovini guma za automobile

Gume vašeg automobila su jedan od njegovih najbitnijih dijelova. One su zapravo jedini dio auta koji je u fizičkom kontaktu sa putevima, tako da bi na njih trebalo da obratite posebnu pažnju. Za kupovinu guma ne morate da budete ekspert, ali ipak je bitno znati neke stvari prije nego što krenete u kupovinu. 

Dešiftujte kodove na gumi

Sve gume imaju kod sa strane, koji je kombinacija slova i brojeva. Ne, ovo nisu nasumično napisani brojevi, oni predstavljaju veličinu, tip i performans gume. 

 

Prva tri broja odnose se na širinu gume. Recimo, oznaka 235/45 R19 znači da je širina gume 235 milimetara. Drugi broj označava proporciju, što bi na ovom primjeru značilo da je visina gume 45% širine. Slovo R označava da je guma radijalna, što zapravo znači da su njeni slojevi postavljeni kružno. Broj 19 označava širinu točka, tako da je ova guma iz primjera pravljena za točak prečnika 19 inča.

 

Iako možda djeluje komplikovano, ovo su faktori koji određuju cijenu guma, tako da se morate dobro upoznati sa njima.

Veličina je bitna

Kada krenete u kupovinu novih (ili polovnih) guma većina prodavaca će pitati za tip, model i godište vašeg automobila. Ali, ipak ćete moći da izaberete između različitih veličina. U zavisnosti od modela automobila, možda ćete moći da kupite veće gume koje će fino pupuniit točak, ili neke manje, koje će svakako biti jeftinije.

 

Šta god da izaberete, potrudite se da gume odgovaraju preporučenoj brzini, što znači da mogu da izdrže najbržu vožnju vašeg automobila, ali i da su pogodne za težinu vašeg vozila. Provjerite kodove na gumama o kojima smo pričali u prethodnoj sekciji, ili konsultujte priručnik.

Odlučite šta vam je potrebno od novih guma

Vjerovatno već neko vrijeme vozite svoj automobil, pa razmislite malo o iskustvu. Da li je sve u redu? Da li vam je potrebna udobnija vožnja? Želite li više kontrole nad volanom? Manje buke? Ili gume koje će duže trajati? Gume koje su standardne na novim kolima obično odgovaraju većini modela, pa ako želite da promjenite brend konsultujte se sa vašim mehaničarem oko opcija koje su vam dostupne.

 

Ukoliko je vaše dosadašnje iskustvo sa brendom koji imate dobro, zašto biste ga mijenjali?

Istražite svoje opcije

Nemojte otići u prvu prodavnicu i kupiti nove gume. Razgledajte, obiđite više prodavnica, istražujte na internetu, raspitajte se o kupovini polovnih guma. Zvanična predstavništva su obično malo skuplja od ostalih opcija, ali to ne znači da ne možete provjeriti kakve su njihove cijene.

 

Ako niste baš raspoloženi da obilazite različite prodavnice, okrenite ih telefonom i pitajte za cijenu. Možda se i isplati otići malo dalje od kuće ako ćete dobiti dobru ponudu.

Čitajte preporuke stručnjaka 

Kada izaberete gume koje želite, istražite ih malo. Na internetu možete pronaći mišljenja stručnjaka vezana za taj tip guma, i sigurno možete saznati mnogo više nego što biste čuli u prodavnici.

 

Najskuplje nije uvijek najbolje, tako da dobro obratite pažnju na ovo prilikom kupovine.

Za kraj

Sada kada ste istražili opcije, konsultovali eksperte i pronašli pravu gumu za vas, vrijeme je za kupovinu! Ukoliko nemate veliki budžet, preporučujemo da istražite opcije kupovine polovnih guma.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija