Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

iznajmljivanje stana

Agencija ili vlasnik - od koga je bolje iznajmiti stan?

Došlo je i to vrijeme godine… Studenti se polako pakuju i spremaju za odlazak u neki drugi grad kako bi nastavili svoje školovanje i proživjeli najljepše godine života. Za brucoše je ovo uzbudljivo putovanje u nepoznato - novi grad, novi ljudi, potpuno novi način života. Toliko mnogo iskustava vas čeka! Ali, prije nego što se smjestite, morate imati stan u koji ćete se useliti.

Ukoliko ste jedni od onih koji su upali na budžet, a dobiće i dom - čestitamo! Ovaj tekst nije za vas. Ovo je tekst za sve one studente koji uplovljavaju u avanturu traženja stana, i baviće se pitanjem da li je stan bolje iznajmiti od agencije ili direktno od vlasnika?

Kada budete tražili stan na online portalima, naićete na agencijske ponude, kao i na one koje je postavio sam vlasnik. Ako vam jedna opcija odgovara više od druge, posebno obratite pažnju na tekst oglasa, jer će u njemu najčešće pisati ko je oglašivač.

Istažićemo koji su prednosti i mane obe opcije, u nadi da ćemo vam pomoći da donesete pravu odluku.

 

Iznajmljivanje stana preko agencije

Praktičnost iznajmljivanja stana putem agencije leži u tome što ćete se najčešće čuti ili vidjeti sa svojim agentom, objasniti mu šta vam je tačno potrebno, a oni će vas kontaktirati čim pronađu prvu idealnu priliku za vas. U ovom slučaju, neko će za vas pregledati listu oglasa, pažljivo istražiti osobine stana, ali će vam i za to naplatiti.

U Crnoj Gori provizija koju agencija naplaćuje prilikom iznajmljivanja nije regulisana zakonom, tako da je naš savjet da provjerite na više mjesta i vidite koliko agencije naplaćuju kako bista odabrali ponudu koja vam odgovara. Kada se useljavate u stan morate platiti prvu kiriju, nerijetko i depozit koji je u iznosu jedne kirije, a u slučaju agencijskog iznajmljivanja još i određeni postotak od kirije. U zavisnosti od cijene stana, samo useljenje će vas često koštati i više od 400 eura!

 

Kada agent pronađe odgovarajući stan, ugovoriće vrijeme za razgledanje stana, a tada ćete imati priliku da upoznate vlasnike, i proverite sve tehnikalije vezane za plaćanje, ugovor, itd.

 

Nakon usmenog dogovora o iznajmljivanju stana, slijedi potpisivanje ugovora. Ugovori obično sadrže detalje o plaćanju, vremenu useljenja, otkaznom roku, a ponekad i detalje vezane za kućni red.

 

Nažalost, broj prevaranata je u porastu, i može se desiti da naiđete na “fantomsku” agenciju, koja će vam tražiti novac unaprijed za “učlanjenje”. Nikako ne pristajte na takve ponude, jer ćete sa njima izgubiti dragoceno vrijeme i novac.

 

Prilikom potpisivanja ugovora obratite pažnju na informacije o agenciji. Ugovor mora imati njihov PIB broj - to znači da su registrovani kao poreski obveznik, i zapravo legalni. Provjerite da li ugovor uključuje sve stavke koje su vam važne, i slobodno zatražite izmjene prije potpisivanja. Važno je da je sve što ste se dogovorili na papiru, u slučaju spora ili budućih nesuglasica, bilo sa agencijom ili sa vlasnikom.

 

Iznajmljivanje stana direktno od vlasnika

Jedna od najvećih prednosti iznajmljivanja stana od vlasnika jeste cijena. Kao što smo već napomenuli, agencije uglavnom naplaćuju proviziju, dok te naplate kod vlasnika stana nema. Tako da, ako imate nešto niži budžet, ova opcija će vam vjerovatno više odgovarati.

 

Kao i sa lažnim agencijama, i sa vlasnicima morate biti na oprezu. Postoje slučajevi u kojima su ljudi iznajmili stan, pa ga onda dalje iznajmljivali studentima. Tako da obavezno provjerite identitet osobe koja vam izdaje stan, pa čak možete i tražiti dokaze o vlasništvu stana.

 

Čest slučaj u Crnoj Gori je da vlasnici ne žele da potpišu ugovor koji će biti ovjeren u sudu. Vlasnici ili nisu upoznati sa zakonskim regulativama, ili pokušavaju da izbjegnu plaćanje poreza. Kakav god slučaj da je u pitanju, trebalo bi da insistirate na potpisivanju neke vrste internog ugovora, koji će sadržati vaše i stanodavčeve podatke (ime, prezime, broj lične karte, matični broj), kako biste imali neku vrstu sigurnosti. Kao i u slučaju sa agencijskim ugovorom, potrudite se da ovaj sadrži sve stvari koji su vam bitne - vrijeme i način plaćanja, izmirenje računa, otkazni rok, i ostalo.

 

 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija