Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

BMW ili Mercedes

BMW ili Mercedes: koje su najveće razlike

Rivalstvo izmedju BMW-a i Mercedesa postoji oduvijek. Od fenomenalnih reklama, preko prodajnih strategija i načina da privuku kupce sebi, ova dva brenda nam priređuju fantastičnu borbu velikana kojoj je teško odoljeti.

 

Međutim, uvijek se postavi pitanje na koje nije tako lako odgovoriti: koji od ova dva proizvođača je bolji? I kao brend, i kao proizvođač. Zato smo mi tu, da vam predstavimo najveće razlike između njih, i pomognemo vam da odaberete stranu.

Istorija

BMW je svoje putovanje započeo 1916. godine kao proizvođač motora za avione. Međutim, kompanija kasnije mijenja fokus i započinje proizvodnju automobila i motocikala. BMW radi sa sjedištem u Minhenu, ali svoja potrojenja imaju u više zemalja.

 

Mercedes-Benz je osnovan 1926. godine u Štutgardu, i najpoznatiji je po proizvodnji luksuznih vozila, kamiona, i autobusa.

 

Dok se BMW uvijek fokusirao na inženjerski dio proizvodnje, i pravljenje moćnih motora, Mercedes je pokušavao da osigura najveći komfor svojim kupcima. Međutim, u poslednjih par godina, ovi brendovi su malo promijenili fokus, pa smo imali prilike da vidimo brojne modele iz Mercedesa koji su fokusirani na performans, dok je BMW počeo da pravi mnogo udobnija vozila.

Enterijer

Ukoliko tražite udobnost i neprikosnoven enterijer, Mercedes je svakako ispred BMW-a. Pa samo uporedite njihovu S i E klasu sa bilo kojim BMW modelom! Ali, BMW-ova vozila standard u svim modelima, dok pojedini Mercedes modeli, kao što je CLA serija, mogu baš da razočaraju kada je u pitanju enterijer.

Pouzdanost

Svi njemački automobili mogu se pohvaliti visokom pouzdanošću, tako da nije baš lako odlučiti koji prednjači u ovom domenu.

 

Automobili oba brenda se normalno troše, u zavisnosti od toga kako ih koristite. Ali moguće je da ćete morati da potrošite više novca za održavanje ili mijenjanje skupih djelova. U svakom slučaju, njihova vozila traju više nego većini ekonomičnijih brendova.

 

Ipak, ne možete pobjeći od visokih troškova održavanja. Mercedes modeli su opremljeni kompleksnom i naprednom tehnologijom koja se može popraviti isključivo kod ovlašćenih servisera. 

 

Tokom godina, oba proizvođača su razvila nove opcije i tehnologije kako bi dali mušterijama ono što žele, ali samim tim su i povećali rizik i cijenu kvarova.

Sigurnosne ocjene

Ako upoređujete sigurnosne opcije BMW-a i Mercedes-a nećete lako odabrati pobjednika. Ipak, BMW-ovi modeli malo prednjače kada su u pitanju ocjene sigurnosti od strane stručnjaka. X1 i 2 serije su na testu ostvarile čistu desetku. Njihov model 13 prati sa rezultatom 9.9, dok je X3 ocjenjen sa 9.7.

 

Mercedes ima jednu čistu desetku, i to sa E klasom, dok GLE i C klasa imaju ocjene od 9.7 i 9.3.

Performans

Već smo spomenuli da BMW pokušava da dođe do novih kupaca unaprjeđenjem komfora, dok se Mercedes trudi da unaprijedi performans svojih vozila.

 

Ipak, možemo reći da je u ovoj kategoriji BMW blji. Ima više modela sa visokim performansama, kao što su serije 4, 3, 2, X5 i X5. Ali prije svih tu je serija 5 velikih automobila.

 

Nažalost, Mercedes nema mnogo vozila koja mogu da se porede sa BMW-ovim impresivnim mašinama. Ali ukoliko želite Mercedes visokih performansi, svakako se možete odlučiti sa S klasu, ili ipak CLS i SL. 

Cijena

Oba brenda su skupa, tako da ako želite da uštedite, bolje bi bilo da se okrenete nekom drugom proizvođaču. Bilo da su u pitanju manji ili srednji modeli, ili čak luksuzniji džipovi, moraćete da potrošite mnogo novca kako biste kupili BMW ili Mercedes. Ukoliko ipak želite da prođete jeftinije, uvijek možete kupiti neki polovan model.

Za kraj

Odluka između ova dva modela svakako nije laka. Svi imamo različite želje i mogućnosti, tako da ćemo izbor ostaviti vama. 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija