Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Grijanje na struju

Grijanje na struju: koja vrsta je najjeftinija?

 

Kako hladniji dani dolaze i imamo sve manje sunca, mnogo nas razmišlja o grijanju za predstojeću sezonu. 

 

Nije tajna da je električno grijanje skuplje od grijanja na drva ili gas, ali kako je grijanje na struju najzastupljenije u Crnoj Gori, riješili smo da istražimo koje vrste grijalica su najisplativije.

Grijač sa ventilatorom

Stari favorit, onaj koji izvadite iz ormara kada je vrijeme da malo zagrijete noge. Iako je ova vrsta grijača svakako najjeftinija za kupovinu, troškovi grijanja mogu biti ogromni (u zavisnosti od prostora koji pokušavate da zagrijete). 

 

Ukoliko u prostoriji postoje prostori pored prozora i vrata kroz koji vazduh izlazi, vreo vazduh iz grijača će jednostavno otići. Pa će tako ubrzo nakon što ga ugasite postati veoma hladno. Prednost je što ćete uštedjeti na cijeni grijača, i moći ćete momentalno da se zagrijete, ali efektivnost ovakvog uređaja nije baš najbolja.

 

Ako se ipak odlučite za ovakav grijač, dobro provjerite prozore i vrata, potrudite se da dobro dihtuju. Na ovaj način će soba ostati topla čak i kada ugasite vaš grejač sa ventilatorom, a troškovi struje će se znatno umanjiti.

Uljani radijatori

Radijatori sa uljem rade tako što struja prilikom grijanja širi tečnost, koja tako daje toplinu kroz cijelu površinu radijatora. Kao i kod tradicionalnih radijatora, ova površina je ono što zagrijava vaš prostor.

 

Za razliku od grijača sa ventilatorom, koji toplinu šalju u istom trenutku i u jednom pravcu, sistemi sa uljem zagrijavaju malo sporije ali jednakom jačinom. Ovaj sistem je bolji za ljude koji žele da se zavale i gledaju TV u toploj prostoriji, nego za one koji hoće toplinu iste sekunde.

 

Za ovu radijatora važi isto što i za grijače sa ventilatorom - provjerite prozore i vrata prije zime, i obavezno zatvarajte sve.

 

Iako je inicijalno ovakav radijator malo skuplji od onog sa ventilatorom, količina struje koju troši je slična, ali svakako je bolja opcija jer toplota ne napušta prostor čim se uljani radijator ugasi.

Kvarcna grijalica

Sigurno znate ove, one sa narandžastim svjetlećim šipkama. Ovakvom tipu grijalica ne treba prethodno zagrijavanje, one odmah počinju da griju sve oko njih.

 

Sa ovakvim grijanjem ne morate da brinete o dihtovanju prozora i vrata, jer se njegovo zagrijavanje ne fokusira na grijanje vazduha već vas, tako da nije važno koliko vazduha izlazi iz prostorije. Oni griju u fokusiranom pravcu, tako da ne trošite struju pokušavajući da zagrijete cijelu prostoriju. Zbog ovoga vam peporučujemo da uzmete i neki sa slabijom voltažom.

 

Kvarcne grijalice su dobre za otvorene prostore, kafiće, mjesta gdje se ljudi mnogo kreću, ali ako želite da zagrijavate cijeli stan bolje da se opredjelite za neku drugu opciju.

Za kraj

Kako biste se dobro zagrijali, a i sačuvali novac usput poslušajte ovih par savjeta:

  • Nabavite grijalicu za opcijom podešavanja vremena za paljenje/gašenje.

  • Voltaža grijalice će vam reći dovoljno o tome koliko bi grijanje moglo da vas košta.

  • Ne ostavljajte ih upaljene preko noći. Većina novijih modela se gasi kada dostigne određenu temperaturu, ali ovakva praksa je skupa i opasna.

  • Držite grijalice na podu. Toplota se podiže, tako da je ovo najbolji način da zagrijete cijelu prostoriju.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija