Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako izabrati najbolju poštansku uslugu

Kako izabrati najbolju poštansku uslugu za slanje stvari koje prodate na MojTrg.me

Prilikom prodaje elektronskih uređaja, automobila i sličnih stvari najčešće ćete se naći sa kupcem direktno i obaviti razmjenu. Prije svega, kupac će htjeti da testira ono što prodajete i provjeri da li proizvod radi kako treba, da li ima neka oštećenja i slično. Međutim, kada prodajete slike, garderobu, obuću i tako neke sitnije premete, moguće je da će kupac biti iz nekog drugog grada i da neće biti potrebe da se nalazite radi provjere.

 

U ovom drugom slučaju ćete paket morati da pošaljete poštom ili kurirskom službom. Kako bismo vam olakšali izbor, prikupili smo informacije od pošte i dvije kurirske službe a njihove uslove vam predstavljamo ovde.

Pošta Crne Gore

Maksimalna težina paketa koji možete poslati putem pošte je 30 kilograma. Za online prodaju, najčešće ćete izabrati opciju sa otkupninom u domaćem saobraćaju. To znači da primaoc paket mora preuzeti lično i platiti otkupni iznos pošiljke. U ovom slučaju ćete vi, kao pošiljalac, popuniti obrazac uputnice ili obrazac platnog prometa kojim ćete paketu označiti ukupan iznos. Vrijednost paketa mora odgovarati stvarnoj vrijednosti pošiljke.

 

Cijena poštarine zavisi od težine paketa, a u dogovoru sa kupcem troškove snosite ili vi ili oni. Cijene počinju od 1.42 eura za pakete težine do 2 kilograma, i za svaki sledeći kilogram se povećavaju u prosjeku između 5 do 12 centi.

 

Pakete možete slati u zemlje regiona, ali i u zemlje cijelog svijeta, s tim što se u tom slučaju cijena znatno povećava. Pa je tako minimalna cijena za slanje paketa u regionu 15 eura.

City Express

City Express je internacionalna mreža kurirskih službi sa sjedištem u Austriji. U Crnoj Gori posluje od 2015. godine, i kao takva se postavila kao lider među kuririma. Kod njih pakete možete poslati po istom principu kao u pošti, sa otkupninom. Međutim, kako vam kurir mora donijeti otkupninu to će biti i naplaćeno.

 

Kao i u pošti, cijena zavisi od težine paketa, ali i od toga da li postoji povraćaj otkupnine. Cijena pošiljke do 2 kilograma bez otkupnine je 4.1 euro, dok je cijena sa povraćajem otkupnine 5 eura i 35 centi.

 

Prednost kurirske službe je dostava u roku od 24 sata, ali i to što možete poslati pakete teže od 30 kilograma.

Montenomaks

Montenomaks nudi sve vrste logističkih usluga, i sigurno je praktičniji onima koji šalju veću robu širom Crne Gore. Pored toga, kompanija sarađuje sa FedEx i TNT službama, tako da pakete možete slati i u inostranstvo.

 

Njihova cijena zavisi od težine paketa, ali i od vremenskog roka kada želite da paket bude isporučen. Pa ćete tako za pakete do 5 kilograma koji trebaju biti isporučeni sutra, platiti poštarinu u iznosu od 3.6 eura. Za pakete do 50 kilograma cijena se polako diže i dolazi do 9.5 eura. Dok cijena isporuke za teže paketa zavisi od udaljenosti i od težine pošiljke.

 

Pored toga, otkupnina vrijednosti do 100 eura se naplaćuje 90 centi, a ukoliko je vrijednost veća, otkupnina iznosi 1% od nje.

 

Montenomaks takođe nudi i opciju dostave paketa u tačno određeno vrijeme, i ova usluga će vas koštati 1.50 euro.

Za kraj

 

U svakom slučaju, savjetujemo vam da dobro istražite opcije prije nego što se odlučite za jednu kurirsku službu. Pročitajte iskustva drugih korisnika na internetu, ali možete se i konsultovati sa prijateljima, vjerovatno je neko od njih koristio neku od ovih usluga.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija