Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako izabrati polovan automobil?

Kako izabrati polovan automobil?

 

Bilo da ste već imali iskustvo sa kupovinom polovnog ili novog automobila, važno je da znate trikove koji će vam pomoći da što bolje izaberete. 

Ukoliko ste se već odlučili za kupovinu polovnog automobila, mi vam predlažemo da dobro provjerite sve online portale, kao i popularne auto-placeve na kojima možete pronaći BAŠ veliki izbor. Prednost interneta je što zaista možete vidjeti veliki broj fotografija automobila, njegove specifikacije, ali i postaviti neka osnovna pitanja vlasniku bez prevelikog gubljenja vremena. Svakako je OBAVEZNO automobil pogledati i uživo, jer nikad ne znate kada su fotografije nastale, a i da li autu fali nešto što je vlasnik “zaboravio” da napomene.

Nakon što odredite bužet, vrijeme je da se naoružate strpljenjem i krenete u potragu.

 

Šta treba izbeći?

Koliko su važni savjeti šta tačno treba birati, toliko je i važno ono što morate da izbjegnete prilikom kupovine polovnog automobila:

  • Ukradena vozila

  • Vozilo koje je starije nego što piše na papiru

  • Automobil koji je bio u teškoj saobraćajnoj nesreći

  • Auto koje je prešlo mnogo više kilometara nego što piše na tabli

 

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine polovnog automobila?

Kao što smo rekli, jedna od stavki koju trebate izbjeći jeste automobil koji je prešao više kilometara nego što piše na tabli. Table se daju lako izmanipulisati, te bi trebalo da obratite pažnju na stvari koje će vam ukazati na pravo stanje auta.

Neke od stvari koje možete pogledati jesu istrošenost volana, komandi i ručice mjenjača. Ove stvari, kao i sjedišta i pojaseve, lako je zamijeniti ukoliko su originalna propala, zato ostavite prostora za sumnju ukoliko vam se učini da su neki djelovi unutrašnjosti previše dobro očuvani.

Ipak, najveći problem može nastati kada kupite ukraden automobil. Zato morate dobro provjeriti mjesta na kojima se nalazi broj šasije. I ne samo da li on postoji, već i kakvo je mjesto na kome se nalazi - dešava se da se kradenim vozilima stavlja porpuno novi komad lima sa brojem koji apsolutno nema veze sa automobilom koji kupujete.

Osim broja šasije, možete provjeriti i tipske pločice, kao i druge skrivene oznake na karoseriji. Ovi brojevi se nalaze na različitim mjestima, i zavise od modela i proizvođača vozila, pa bi bilo dobro da pitate nekoga ko se razumije gdje se ovi brojevi mogu naći na vozilu koje gledate.

Vozila koja su bila učesnici saobraćajnih nesreća su nepouzdana bez obrzira na to da li je baš njihov vozač bio glavni krivac. Nakon nesreće, auto prolazi kroz veliki broj popravki, često se djelovi mijenjaju za falsifikovane, koji se kod nas lako mogu naći. Kupovinom ovakvog auta stavljali biste sebe, suvozače, i sve ostale učesnike u saboraćaju u rizik.

Savjetujemo vam da automobil pogledate danju, kako vam ništa ne bi promaklo, i da dobro obratite pažnju na čudna mjesta zavarivanja, razliku u boji, itd. Najsigurnije bi bilo da automobil odvedete kod servisera kojem vjerujete kako bi ga on dobro pogledao. Obavezno tražite da vam svoje komentare i savjete da bez prisustva vlasnika.

Kupujete polovno auto, tako da ne možete očekivati da ono bude u savršenom, fabričkom stanju. Nezgode se dešavaju, i sigurno je bar jednom bio ogreban na parkingu ili ostao bez fara ili retrovizora. Od prodavca tražite iskrenost, i ako vam on ne spomene ovakve detalje, OBAVEZNO pregovarajte nižu cijenu jer automobil očigledno nije ono što vam je on predstavio.

 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija