Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako izabrati pouzdanu dadilju

Kako izabrati pouzdanu dadilju

Ulogu dadilje u našem društvu najčešće imaju bake, tetke, sestre, ili neki drugi članovi porodice. Međutim, u nekim slučajevima oni žive daleko, i nemoguće je da vam priskoče u pomoć svakoga dana. Bilo da vaše dijete ide u vrtić i potreban je neko da ga čuva nakon boravka tamo, ili da ste odlučili da je za vrtić još rano, pomoć vam je sigurno potrebna.

 

Mnoge porodice se danas odlučuju za unajmljivanje dadilje, ali postavlja se pitanje kako izabrati nekoga ko je pouzdan s obzirom na to da ga ne poznajete?

Gdje možete pronaći pouzdanu dadilju?

Najčešći način zapošljavanja dadilja jeste putem preporuke. Sigruno poznajete neke roditelje koji su koristili ovakve usluge ranije, zato se raspitajte u krugu prijatelja i provjerite da li neko može da vam preporuči pouzdanu bebisiterku.

 

Drugi način jeste da vašu idealnu osobu nađete putem interneta. Na našem sajtu postoji jedna posebna sekcija za oglase za posao ovog tipa, zove se Čuvanje i čišćenje, i sigurni smo da ćete ovim putem moći da pronađete nekoga ko vam odgovara. 

Šta ispitati tokom intervjua?

Intervju prije zaposlenja je obavezan u svakoj industriji, pa zašto bi čuvajnje djece bilo nešto drugačije? U ovoj sekciji daćemo vam par savjeta za intervjuisanje potencijalnih kandidatkinja.

Obavite intervju u vašem domu

U najboljem slučaju, kandidatkinje će doći kod vas u stan ili kuću da obave intervju. Na ovaj način mogu se odmah upoznati sa prostorom, a i vi možete vidjeti kako vaša djeca reaguju na nju i ona na njih.

Saznajte više o iskustvu

Raspitajte se o iskustvu kandidatkinja. Da li su ranije čuvale djecu, u kojim uslovima, koliko ih je bilo, koliko dugo su trajala njena ranija zaposlenja. Takođe pitajte za reference i kontaktirajte prethodne porodice sa kojima je radila kako biste saznali više.

Raspitajte se o osobinama

Ali nemojte samo pitati koje su njene osobine. Postavite joj pitanja sa različitim scenarijima, poput “šta bi uradila da dijete ne prestaje da plače već pola sata”, i slično. Takođe možete pitati da vam ona sama istakne neku raniju situaciju u kojoj se dobro oslikava njena odgovornost, ili neka druga osobina koja vam je bitna.

Provjerite koliko vremena može posvetiti čuvanju

Nekim dadiljama je to samo dodatni posao, pa one neće imati svo vrijeme ovog svijeta da posvete vašoj djeci. Provjerite da li je to slučaj, i koliko ona vremena može da posveti ovom poslu. Takođe, bitno je da znate da se na nju možete osloniti i u neočekivanim situacijama, pa pitajte da li je možete pozvati i van dogovorenih sati da dođe i pričuva dijete ukoliko je to potrebno.

Objasnite koja su vaša očekivanja

Kako biste i vi i kandidatkinja bili sigurni da je ovo posao za nju, morate joj objasniti svoja očekivanja. Da li želite da ona vrijeme sa djetetom provodi kući, ili ipak napolju? Da li je potrebno da ga odvodi na neke časove ili treninge? Da li treba da ga hrani, ili čak i priprema obroke?  Provjerite da li je dadilja spremna da radi sve ono što vam je potrebno. Savjetujemo da napravite spisak pitanja, kako nešto ne biste preskočili prilikom intervjua.

Šta vaše dijete misli o njoj?

Ukoliko su vaša djeca dovoljno velika da već pričaju, pitajte ih kako se njima čini kandidatkinja. Ipak, oni su ti koji će najviše vremena provesti sa njom, i bitno je da im se dopada. Ovo pitanje postavite tek nakon što dadilja ode, kako bi vam dijete dalo potpuno iskren odgovor.

Za kraj

 

Odabir dadilje neće biti lak, i morate biti 100% sigurni u svoju odluku kada zaposlite nekoga. I vi i vaša djeca morate da se osjećate prijatno u njenom prisustvu, i da imate puno povjerenje prema njoj. Zato nemojte žuriti i zaposliti prvu osobu koja naiđe, dajte sebi vremena.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija