Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

kako izabrati psa

Kako izabrati psa?

Nikad nam neće dosaditi da govorimo da su psi čovjekovi najbolji prijatelji. I zaista jesu! Od trenutka kada uđu u vaš dom, oni postaju dio porodice i moraćete da im posvetite mnogo pažnje. Iako jesu zabavni, psi su i velika obaveza. Morate ih redovno šetati, ispravno ih hraniti, voditi kod veterinara, trenirati ih, ali ih i zabavljati.

 

Količina obaveze prema psu zavisi i od njihove rase - pojedini psi imaju urođene mane, nekim je potrebno više fizičke aktivnosti, i tako dalje…

 

Nego, odlučili ste se da želite psa, i to je divno. Ali, kako izabrati psa? Šta bi trebalo da znate prije nego što napravite taj izbor? Na ova pitanja odgovorićemo u nastavku teksta!

Osnovni tipovi pasa

Ljudi pse uglavnom dijele na rase, i to je u redu. Ali, različite rase mogu da se podijele u određene kategorije ili tipove.

 

Ukoliko planirate svog ljubimca da vodite na izložbe morate se dobro pripremiti na stalnu njegu i dresuru. Izložbeni psi moraju biti njegovani po propisanim standardima, što iziskuje mnogo vremena, ali i novca.

 

Psi sitnijeg rasta, kao što su maltezeri, odlični su za stan ili manji prostor. Zbog svoje veličine oni i manje jedu, pa možete očekivati manje troškove što se tiče ishrane. Ipak, oni su među najživahnijim vrstama, pa im je češća šetnja i otvoren prostor za igru zaista potreban.

 

U pse čuvare obično spadaju rase za koje se generalno smatra da su “opasnije”, poput rotvajlera. Oni su tu da zaštite vašu porodicu i imanje, i najčešće žive u dvorištima kuće. Obično su većeg rasta, tako da ih morate redovno trenirati.

 

Porodični psi su obično retriveri. Oni su fenomenalni sa djecom, jer su slične naravi - mazni i razigrani. Ovkve rase će vam u isto vrijeme pružiti ljubav i sigurnost. Ipak, sa nekima od njih treba biti posebno oprezan. Recimo, labradori su podložni gojenju, pa se preporučuje da šetaju više puta dnevno - što za vas znači dodatnu obavezu.

 

Radni ili servisni psi su psi pomagači. Na našim prostorima ih najčešće možemo vidjeti u ulozi pasa vodiča za slabovide ljude. Oni su veoma pametni i poslušni, ali to je zato što su morali da prođu posebne obuke kako bi nosili naziv servisnog psa. Ovaj tip pasa ćete nabaviti ukoliko u domaćinstvu imate nekoga kome je servisni pas potreban. Oni nikako nisu namijenjeni isključivo za igru i druženje.

Glavni faktori prilikom odabira

Prvo razmislite da li želite štene ili odraslog psa. Ako želite štene, budite spremni da uložite mnogo vremena i truda u treniranje - od odlaska u toalet, do trikova. Sa druge strane, odrasli psi jesu već istrenirani, ali ukoliko imaju loše navike teško ćete ih iskorijeniti.

 

Sledeća stvar o kojoj treba da razmišljate je da li želite psa sa pedigreom ili ne. Psi sa pedigreom su čistokrvne rase, često rođene u uzgajivačnicama pasa. Obično imaju vrhunsko porijeklo, i pogodni su za izložbe. Uz njih ćete dobiti svu dokumentaciju koja vam je potrebna da biste psa vodili na izložbu. Zbog svog porijekla, a i troškova održavanja standarda uzgajivačnica, vjerovatno ćete morati da izvojite veću sumu novca.

 

Mješanci, ili ukrštene vrste, sa sobom nose određene rizike. Iako možda neće imati nedostatke tipične za svoju rasu, štenac može imati drugih problema zbog nekompaktibilnosti roditelja. To ne znači da treba odustati od ove opcije. Ali, ukoliko se odlučite za mješanca, svakako preporučujemo da posjetite neki azil i uljepšate život nekom napuštenom štenetu.

 

Obavezno razmislite o tome koliko je zahtjevno održavati psa. U zavisnosti od dužine dlake, neki psi se moraju četkati jednom dnevno, dok sa drugima to možete raditi na nedeljnom nivou. Takođe, većina rasa se linja, pa budite spremni na svakodnevno usisavanje.

 

I na kraju morate razmisliti o tome da li želite mužjaka ili ženku. I jedna i druga opcija imaju prednosti i mane. Mužjaci koji nisu kastrirani obično znaju biti veoma naporni kada dostignu polnu zrelost. A sa druge strane, ženke su u “tjeranju” dva puta godišnje i na njih tada morate obratiti posebnu pažnju.

Za kraj

Odabir psa nije lak posao. Svašta nešto morate uzeti u obzir, i dobro razmisliti prije nego što donesete odluku. 

Da li vi imate psa? Šta vam je bilo bitno kada ste ga birali?

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija