Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako pronaći posao u inostranstvuKako pronaći posao u inostranstvu

Kako pronaći posao u inostranstvu

 

Rad u inostranstvu privlačan je mnogima. Standardi su bolji, plate su veće, a usput imate i priliku da vidite neki potpuno novi način života. Veliki broj mladih se danas odlučuje da potraži posao širom Evrope, ili čak Amerike. Sezonski poslovi, i programi kao što je Work and Travel sve su popularniji, ali sve više ljudi traži nešto na duže staze, zato ćemo danas govoriti o tome kako najlakše naći posao u inostranstvu.

Zavod za zapošljavanje

Zavod za zapošljavanje Crne Gore često nudi i oglašava poslove u inostranstvu. Ukoliko posjetite jednu od njihovih kancelarija, ili njihov sajt možete pronaći izobilje informacija vezanih za zaposlenje u drugoj državi. Osim toga, radnici će vam pomoći prilikom prikupljanja sve potrebne dokumentacije.

 

S obzirom da smo u poslednje vrijeme imali priliku da čujemo mnogo o lažnim poslovima, ljudima koji su bili prevareni prilikom apliciranja, i slično, Zavod za zapošljavanje je možda i najsigurnija opcija. Ipak, morate znati da ovim putem možda nećete naći ponude koje su baš za vas najbolje.

Privatne agencije za zapošljavanje

Kod nas, a i sa strane, postoji veliki broj agencija za zapošljavanje putem kojih možete pronaći posao u inostranstvu. One obično prilikom posredovanja uzimaju određenu naknadu od poslodavca ili tražioca posla, pa se dobro raspitajte ko će snositi troškove samog procesa.

 

Nažalost, i prilikom agencijskog posredovanja smo mogli vidjeti neke prevare u prošlosti, zato provjerite da li agencija za koju se odlučite ima licencu Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore za obavljanje ove djelatnosti, jer je ona po zakonu obavezna.

 

Agencijski radnici, kao i oni u Zavodu, će vam pomoći da odaberete pravi posao, ali i oko prikupljanja dokumentacije.

Evropski portal radne mobilnosti

EURES portal nudi informacije o radnim migracijama, slobodnim pozicijama, ali i generalnim uslovima života i rada vezanim za zemlje Evrope koje vas zanimaju. Veliki broj poslodavaca iz svih evropskih zemalja je u saradnji sa njima, tako da na ovom sajtu možete pronaći veliki broj oglasa.

 

Na njihovom portalu možete napraviti online CV, stupiti u kontakt sa nekim od savjetnika koji će vam pomoći da lakše pronađete posao, ali i informisati se o svemu što vam je potrebno kako biste se preselili i počeli sa radom

Online oglasi

Online oglase za posao u inostranstvu možete pronaći na većini oglasnih sajtova. Ponuda je zaista široka. Najčešće ćete naići na oglase za poslove u fabrikama, hotelima, restoranima, ali nije isključeno da možete naići i na oglase za neke više pozicije u jakim firmama.

 

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju prilikom traženja posla na ovaj način jesu prevare. Ako naiđete na oglas koji vam se čini zanimljiv, dobro se raspitajte o svim detaljima vezanim za papirologiju, uslove rada i života, preseljenja, itd.

 

Najbolje bi bilo da se sa oglašivačem lično i upoznate, kako biste postavili sva pitanja uživo, ali i tražili da vidite dokumentaciju koja će vam potvrditi legitimnost ove ponude.

Za kraj

Odlazak u inostranstvo je veliki korak. Morate biti dobro pripremljeni kada je u pitanju dokumentacija, ali isto tako morate biti sigurni da je to baš ono što želite. Razmislite o tome koliko dugo ćete biti odvojeni od porodice i prijatelja, da li ćete moći često da ih posjećujete, ali i da li se odlazak u inostranstvo za veću platu zaista isplati. Jer, iako su plate veće, i troškovi života su veći, tako da lako možete završiti na istom nivou na kome se nalazite sada.

Ka vrhu