Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako sigurno kupovati putem interneta

Kako sigurno kupovati putem interneta

Kupovina nekada može da bude prilično jednostavna. Uđete u par omiljenih radnji i to je to, gotov posao. Međutim, ona nekad može da se oduži. U zavisnosti od obaveza, mogu vam trebait i dani da obiđete sve radnje u potrazi za savršenim predmetom.

 

Srećom postoji online kupovina. Skoro sve što želite da kupite možete pronaći u nekoj internet prodavnici, i to će biti dostavljeno na vaša vrata. Djeluje jednostavno, zar ne? I jeste. Međutim, internet je takođe dao dobru podlogu za prevare, zbog toga morate biti obazrivi prilikom kupovine, a mi ćemo vam objasniti na šta morate obratiti pažnju.

Dobro istražite sajt i prodavca

Postoji veliki broj sajtova na kojima možete obaviti svoju online kupovinu, bilo da ste u potrazi za garderobom, obućom, namještajem ili kućnim aparatima. Većina ovih sajtova jeste legitimna i sigurna, ali ipak postoje oni koji nisu.

 

Ako prvi put koristite neki sajt za kupovinu, dobro istražite kakav je. Napravite internet pretragu vezanu za njega i provjerite kakvi su komentari. Nemojte se oslanjati isključivo na komentare na samom sajtu, ili one na profilima na društvenim mrežama prodavca. Obiđite forume, druge sajtove, raspitajte se među poznanicima.

 

Ukoliko kupujete na nekom od online bazara provjerite da li postoji sistem za ocjenjivanje prodavaca, i pogledajte kakve komentare ima prodavac čiji vas predmet interesuje. Tu ćete jasno vidjeti da li su kupci imali neke probleme sa njima u prošlosti.

Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno nije istinito

Među oglasima ćete ponekad naići na ponude koje djeluju previše dobro da bi bile istinite. Recimo, nov iPhone X koji se prodaje za 300 eura. Ne mora da znači da je svaki ovakav oglas prevara, ali uvijek se dobro raspitajte. Pogledajte ocjene prodavca, njihove ostale oglase. Na kraju krajeva, kontaktirajte ga i raspitajte se zbog čega se predmet prodaje po tako niskoj cijeni.

Obratite pažnju na opise

Nemojte se samo oslanjati na fotografije predmeta prilikom online kupovine. Neki prodavci jednostavni skinu sliku sa interneta i iskoriste je za oglas, jer drugu nemaju. Pa tako možete naići na slike Play Station 4 konzole sa 2 upravljača, 10 igrica, i svim kablovma. Međutim, ako pogledate opis oglasa, u njemu jasno stoji da se uz konzolu ne dobijaju upravljači.

 

Ovo ne znači da je prodavac htio da prevari kupca, već da jednostavno nije imao bolju fotografiju. Zato dobro obratite pažnju na opise.

Tražite da vidite predmet

Ako kupujete nešto što je zaista vrijedno, i spremni ste da izdvojite veću sumu novca na to - obavezno insistirajte na tome da se nađete sa prodavcem i predmet provjerite uživo. Ovo posebno važi za elektronske uređaje poput laptopova i mobilnih telefona. Ugovorite susret sa prodavcem prilikom kojeg ćete se uvjeriti da je opisano stanje predmeta vjerodostojno.

 

Ako nemate dovoljno znanja o tome što želite da kupite, povedite sa sobom nekoga ko ima. Razmišljate ovako - kada kupujete polovan automobil, uvijek da odvezete kod majstora kome vjerujete, zar ne? Zašto ne bi isto bilo i sa drugim predmetima.

Za kraj

Cilj ovog teksta nije da vas zaplaši kada je u pitanju online kupovina. Neće svaki prodavac na online portalu biti prevarant, VEĆINA to i nije. Ali u svakom slučaju, nikad ne možete biti suviše obazrivi.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija