Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako spakovati lomljive stvari prilikom selidbe

Kako spakovati lomljive stvari prilikom selidbe

Selidbe su stresne. Toliko stvari treba spakovati, očistiti, prevesti, i onda kreće raspakivanje, slaganje, i tako dalje. Stvar koja selidbu čini dodatno stresnom sigurno jeste pakovanje lomljivih stvari. Slike, suveniri, čaše, tanjiri, i ostalo, veoma se lako mogu polomiti tokom preseljenja da je teško moguće ne biti kao na iglama zbog toga.

 

Zato vam danas donosimo savjete kako da spakujete lomljive stvari prilikom preseljenja.

Dobro se opremite

Nemojte da štedite na kutijama. Kada natrpate kutiju stvarima, i dodatno je oblijepite u nadi da će izdržati samo stvarate probleme onome ko će vam pomagati oko preseljenja. 

 

Bolje je da na kraju imate višak kutija, nego da ih pretpavate. Takođe, nemojte račnati na one kutije koje ste koristili tokom prethodne selibde. Karton lako upija vlagu i stare kutije iz podruma su samo rizik.

 

Nemojte kupovati kutije istih veličina. Potrudite se da budu različite, od onih veličine kutije za cipele, do onih veličine stola. Mnogo će lakše stati u kombi, kamion ili kola ako se razlikuju, nego ako su iste. Plitke kutije napunite težim stvarima, a one veće ostavite za lakše predmete. Ako u jednu kutiju stavljate teže i lakše predmete, neka teži budu na dnu.

Ne možete biti suviše oprezni

Ukoliko imate stvari čudnih oblika, poput vaza, činija, i sličnog - dajte im posebnu kutiju. Bolje je nego da se sudaraju sa ostalim predmetima. Stavite ćebe na dno kutije, onda predmet koji ćete pažljivo umotati u neki mekani materijal, i na vrh stavite jastuk.

 

Nakon što zatvorite kutiju slobodno na sve strane napišite OSJETLJIVO. Koliko god možete puta, da se ne promaši. Posebno ako vam neko pomaže da se preselite. Oni ne znaju u kojoj kutiji vam stoje lomljivi predmeti, zato je dobro da to istaknete. Ili još bolje, na svakoj kutiji ostavite prostor da napišete šta se u njoj tačno nalazi - ovo će vam olakšati raspakivanje.

Spriječite klaćenje

Nije neophodno da kutiju napunite stiroporom ili sličnim materijalom koji će da spriječi sudaranje predmeta. Dovoljno je da svaki predmet upakujete dva puta papirom za pakovanje kako biste izbjegli klaćenje prilikom prenošenja.

 

Još bolje je ako i dalje imate originalna pakovanja nekih stvari. Tako možete biti sigurni da su one spakovane baš onako kako treba da budu.

U ovom slučaju, plastika vam je prijatelj

Opremite se plastičnim “balončićima”. Stavljajte komade između tanjira, čaša, ramova za slike, i svega što bi potencijalno moglo da se ošteti prilikom udara.

 

Komode i stolove koje ne želite da oštetite isto možete spakovati u plastiku. Na ovaj način sačuvaćete je od bilo kakvih oštećenja i udaraca.

Za kraj

Bilo da ste vi zaduženi za preseljenje, ili ste unajmili kompaniju za selidbe, nikad ne možete biti 100% sigurni da će sve proći bez problema. Najčešće i ne prođe. Nezgode se dešavaju, i morate se pomiriti sa tim. Ali svakako se možete potruditi da ih umanjite tako što ćete pratiti savjete iz ovog teksta.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija