Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Koji su vaši ciljevi za ovaj mjesec? Pokušavate li da raščistite dom?

Koji su vaši ciljevi za ovaj mjesec? Pokušavate li da raščistite dom?

 

Nova godina nam stiže, a sa njom i novogodišnje odluke. Pored toga, vjerovatno će vam uskoro u posjetu dolaziti prijatelji ili porodica koji će kod vas ostati i po nekoliko dana kako biste praznike proveli zajedno.

 

Ako u svom domu imate previše stvari i niste baš sigurni šta ćete sa njima, donosimo vam neke kreativne načine kako da raščistite dom i napravite mjesta za sve.

Počite polako

Odvojite svega pet minuta dnevno kako biste počeli sa raščišćavanjem. Pregledajte police, ormane, vitrine, kutije, i ostale prostore gdje “krijete” stvari, i provedite pet minuta odvajajući ono što vam više nije potrebno.

 

Nakon par dana povećajte minutažu, i pazite da ne provedete previše vremena razgledajući stvari na koje nailazite.

Napunite cijelu kesu

Uzmite veliku kesu za smeće, i napunite je stvarima koje vam ne trebaju najbrže što možete. Izdvojite ove stvari, donirajte ih, ili ih prodajte putem našeg sajta!

 

Kada jednom nešto stavite u ovu kesu za prodaju, nemojte ga ponovo vraćati na policu.

Prodajte staru odjeću

Ako vam je teško da se odlučite čemu je iz vašeg ormana došao kraj, jednostavno zakačite svu garderobu na vješalice, i neka kuke na vješalicama budu okrenute ka unutra. Kada ste jednu stvar nosili, okrenite kuku ka spolja. Nastavite sa ovim i posle nekog vremena ćete lako vidjeti šta je to što niste nosili već dugo vremena.

 

Stvari koje su na vješalicama okrenutim ka unutra fotografišite, i okačite na naš sajt kako biste ih prodali. 

Napravite čeklistu za raščišćavanje

Izdvojite par minuta da napravite listu stvari koje treba da raščistite. Možete je izvdojiti ovako:

 

  • Garderoba

  • Stare knjige

  • Dekorativno posuđe

  • Stvari iz podruma

 

Biće vam lakše da počnete kada budete imali konkretan plan odakle početi i šta tačno treba da raščistite.

Izazov 12-12-12

Izdvojite 12 stvari koje ćete baciti, 12 koje ćete pokloniti i 12 koje možete prodati. Ova tehnika je zanimljiva jer pravite od raščišćavanja neku vrstu igrice, a sve je lakše uz igru.

Posmatrajte svoj dom kao da ste prvi put u njemu

Navikli ste da svakodnevno viđate sve što je u vašem stanu, tako da ste vjerovatno izgubili percepciju o tome čemu tu više nije mjesto, i šta zatrpava prostor.

 

Pokušajte da posmatrate vaš stan kao da ste prvi put tu. Uzmite parče papira i zapisujte sve što primjetite čemu tu nije mjesto. Takođe, obratite pažnju na to koliko je prostor čist i organizovan.

Metoda sa četiri kutije

Uzmite četiri kutije i označite ih sa: baciti, prodati, zadržati i premjestiti. Uđite u svaku prostoriju, pregledajte sve stvari u njoj i razdvojite ih po kutijama. Nemojte da preskačete ništa, koliko god neke stvari djelovale malo i nebitno. 

 

Ova metoda malo duže traje, u zavisnosti od toga koliko stvari imate. Ali ona će vam pomoći da vidite koliko zapravo imate stvari, i šta sa njima treba da radite.

 

Stvari koje stavljate u kutiju za prodati, možete prodati putem interneta, one koje želite da zadržite rasporedite na nova mjesta u kući, a one koje treba premjestiti možete čak i spakovati u kutije i ostaviti u podrumu dok se za njih ne nađe bolje mjesto u kući.

Za kraj

Kod raščišćavanja je najteže najterati se na prvi korak, zato pogledajte ovu našu listu ideja i počnite od one koja vam se čini najlakša. Vremenom će vam biti lakše da razdvajate stvari, a i posle nekog perioda nećete više ni kupovati ono što vam je nepotrebno.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija