Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

organska hrana u crnoj gori

Kolika je proizvodnja organske hrane u Crnoj Gori?

U poslednjih desetak godina Crna Gora bilježi porast u broju organskih proizvođača. Iako su najzastupljenije ratarska i provrtlarska kultura, kod nas postoji i veliki broj organskih proizvođača ljetkovitog bilja, vina, i meda, dok proizvođači mesa malo kaskaju.

 

Danas smo za vas pripremili priču o organskoj proizvodnji u Crnoj Gori, pa ćemo odgovoriti na pitanja, šta je tačno organska proizvodnja, zbog čega njena popularnost već godinama raste, kao i gdje možete kupiti organske proizvode.

Šta je organska proizvodnja?

Svjedoci smo da sve veći broj prehrambenih proizvoda sadrži u sebi sintetičke materijale. Takođe, prilikom održavanja stoke na farmi, ili voća i povrća često se koriste đubriva, pesticidi i ostali proizvodi koji sadrže visok nivo nezdravih, sintentičkih supstanci.

 

Organska proizvodnja je ekološki pristup poljoprivredi. Ona podrazumijeva skoro poptunu upotrebu prirodnih proizvoda koji se koriste za đubrenje, čišćenje od parazita, itd. Takođe, pri ovakvoj proizvodnji često se upotrebljavaju obnovljivi izvori energije, pa se i na taj način čuva životna sredina. 

 

Ovaj način proizvodnje čuva zdravlje ljudi, ali i životinja i planete. S obzirom da su organski proizvodi potpuno prirodni, oni su zdraviji od druge hrane i svakako biste ih trebali uključiti u svoju ishranu.

Organska proizvodnja u Crnoj Gori

Kako smo uspjeli da saznamo, Monteorganica je do 2018. godine izdala 354 sertifikata za organsku proizvodnju. Da bi jedan proizvođač dobio sertifikat o organskoj proizvodnji kao potvrdu svog regularnog rada, on mora poštovati sve zahtjeve propisane Zakonom o organskoj proizvodnji.

 

Usluge kontrole i sertifikacije su trenutno u Crnoj Gori besplatne, a proizvođači dobijaju i određene subvencije, što je sigurno podstaklo porast broja ovih proizvoda. Sada u našim marketima i na pijacama možete naći organske proizvode, ali možete ih poručiti i putem interneta.

 

Zbog specifičnosti proizvodnje, organski proizvodi često su skuplji i nadmašuju platnu moć većine naših potrošača. To je svakako jedan od glavnih razloga zašto organska kupovina još uvijek nije uzela maha u našim domaćinstvima. Ipak, što više proizvođača budemo imali očekujemo da će i cijene postati malo pristupačnije

 

Crnogorski poljoprivrednici već godinama unazad prosjećuju evropske sajmove i konvencije vezane za organsku poljoprivredu, pa tako idu u korak sa svojim kolegama iz svijeta. Poljoprivrednici tvrde da su im ovakvi događaji od velikog značaja jer uvijek mogu da nauče nešto novo, i nađu lakši način za svoje procese.

 

Budući da naša zemlja obiluje ljekovitim biljem, nije veliko iznenađenje da se proizvodnja ovih biljaka izjednačila sa organskom proizvodnjom povrća i voća. Ono što nam najviše fali zapravo jesu stočarska organska gazdinstva, ali i organski pčelari. No, ne sumnjamo da će se u narednim godinama i taj broj povećati.

Za kraj

Da li vi kupujete organske proizvode? Da li se možda bavite organskom proizvodnjom? Kakva su vaša očekivanja kada je u pitanju budućnost ovakve proizvodnje u našoj zemlji?

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija