Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kupovina prvog stana

Kupovina prvog stana: 4 stvari koje morate da znate

Ima nešto u uzbuđenju koje osjetite kada prvi put kupujete stan. Čak i sam proces traženja, razgledanja i zamišljanja kako li će taj stan izgledati kada ga budete opremili  je u isto vrijeme i zabavan i naporan.

 

Kada ljudi kupuju stan po prvi put, često zaborave da provjere neke stvari, pa smo odlučili da napravimo jedan mini-vodič za sve one koji prvi put kupuju stan.

 

Prije nego što uopšte krenete u potragu morate odrediti željenu lokaciju i visinu cijene preko koje nećete preći. Kada kažemo na lokaciju, ne mislimo samo na grad, već i dio grada. Najčešće će baš ovo odrediti cijenu kvadrata, i znaćete tačno šta možete da očekujete.

 

Morate tačno znati koliki vam je stan potreban, koliko soba želite da ima, da li želite dodatno da ulažete u renovaciju nakon što se uselite, itd.

Izbor lokacije

Kada dođete da pogledate stan, obavezno obratite pažnju da li je blizu vašeg posla, škola i vrtića, prodavnica, pijace, pošte, bolnice, i svih ostalih stvari koje vam mogu zatrebati. Zaista je nezgodno voziti se na drugi kraj grada kako biste ostavili dijete u školu, i onda u neko treće naselje da biste stigli na posao.

 

Takođe obratite pažnju da li u blizini ima klubova i barova koji rade do kasno. Muzika koja dolazi iz ovih objekata može vam remetiti san. 

 

Koliko je zgrada blizu glavne ulice? Da li će tokom ranih jutarnjih i popodnevnih sati tuda prolaziti gomila automobila? Najbolje bi bilo da zakažete gledanje stana u ovo vrijeme, kako biste dobro osmotrili situaciju i čuli koji je nivo buke koji dolazi sa ulice.

Starost zgrade

Kada je zgrada izgrađena? Gradovi se danas šire velikom brzinom, tako da vam neće biti teško da ponađete neku novogradnju, ali svakako možete očekivati da će stan u novoizgrađenoj zgradi možda biti i skuplji.

 

To što je zgrada stara ne znači da je loša. Starije zgrade su često mnogo bolje izolovane i po pitanju zvuka, ali i hladnoće. 

Bezbjednost

Da li je kraj koji ste izabrali bezbjedan? Da li zgrada ima interfon i kamere ili u nju može ući bilo ko? Provjerite da li interfon i kamere zaista rade ili su pokvarene a niko još nije odradio popravku.

 

Novije zgrade često imaju i portire koji su zaduženi za kontrolisanje osoba koje ulaze u zgradu.

Troškovi održavanja

Pored provjere koja je visina računa za vodu, struju, komunalije i održavanje zgrade, provjerite i koji je iznos poreza koji ćete morati da plaćate na godišnjem nivou.


Takođe, moguće je da vaša zgrada ima garažu u kojoj se parking mjesto mora dodatno kupiti ili iznajmiti, pa obavezno provjerite i to. Niko ne želi da provede pola sata tražeći parking posle posla svakog dana.

 

U torškove održavanja svakako možemo i nabrojati troškove koji će biti upućeni ka renovaciji i udeđenju stana. Ako niste spremni da izdvojite vrijeme i novac za renoviranje, biće vam sigurno teže da nađete odgovarajući prostor. Nije nemoguće, samo potraga može potrajati duže nego što se očekivali. Pojedini stanovi se prodaju i sa namještajem, pa obratite pažnju na njegovo stanje i vidite da li ćete morati da kupujete nove stvari odmah ili možete neko vrijeme koristiti stare.

Za kraj

Pronalaženje i kupovina stana ne moraju da budu stresni. Danas lako možete naći stan na nekoj od onlajn platformi za oglašavanje, a i uvijek se možete obratiti jednoj od agencija za nekretnine i prepustiti njima da posao odrade za vas.

 

Kakva su vaša iskustva sa kupovinom stana? Imate li neki savjet na šta još treba obraditi pažnju? 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija