Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kupujete psa? Kupujte pametno!

Kupujete psa? Kupujte pametno!

Psi su plemenite, pametne životinje, i mogu biti najbolji prijatelji svojim vlasnicima. Porodice koje ih imaju se za njih brzo vežu, i često možete čuti komentare kako je njihov pas zapravo dio njihove porodice, a ne samo ljubimac.

 

Međutim, ne možete samo odlučiti da želite psa i onda kupiti jednog. Njima je potrebna njega, ljubav, a vama su potrebni vrijeme i novac koje morate uložiti u njihov razvoj i normalan život. Ovakva odluka svakako ne bi trebala biti ishitrena, a evo šta je ono o čemu morate razmišljati prije i tokom kupovine.

Prije nego što kupite psa

Čak i prije nego što donesete konačnu odluku da kupujete psa, morate odgovoriti na nekoliko pitanja. Prvo od njih je da li želite štene ili odraslog psa. Odrasli psi su najčešće već rasli u nekoj porodici, manje ili više su istrenirani i imaju svoje navike. Ovakvog psa ćete teško naučiti novim navikama, i moraćete da prihvatite to kakav je od samog početka. Sa druge strane, ako se odlučite za štene moraćete da ga naučite baš sve. Od toga da ne obavlja nuždu u kući, do toga gdje može da spava, da jede, itd. Takođe, štenci će rasti sa vašom djecom, i biti poseban dio njihovog života dugi niz godina. Iako ovo jeste lijepo, to je velika obaveza, i razmislite da li ste na nju spremni.

 

Sledeće što se morate zapitati jeste da li imate finansijska sredstva da izdržavate psa. Uzmite u obzir troškove hrane, igračaka, prostora za spavanje, ali i redovnih i hitnih veterinarskih pregleda. Osim toga, u zavisnosti od rase, vašem psu će možda trebati i redovna posjeta frizeru.

 

Potrebno je izdvojiti mnogo vremena za treniranje i socijalizaciju psa. Čak iako živi u dvorištu, dobro bi bilo da ga redovno šetate i upoznajete sa drugim psima kako bi bio društveniji. Takođe im morate i posvetiti mnogo pažnje tokom dana kada je u pitanju igranje. Ukoliko živite sami i radite 8 sati dnevno, možda i nije najbolja ideja da u ovom trenutku nabavite psa, jer je njima dosadno kad su sami i zaista iziskuju mnogo ljubavi i pažnje.

Tokom kupovine psa

Sada kada ste bacili sve na papir, i shvatili da je kupovina psa prava odluka za vas, vrijeme je da se date u potragu za vašim novim ljubimcem. Najlakše će vam biti da tu pretragu obavite na internetu. Na sajtovima kao što je MojTrg.me možete naći veliki broj oglasa za prodaju pasa vrhunskog kvaliteta. Ali ipak, nemojte se zaletati na prvu ponudu koju vidite.

 

Kada pronađete ono što ste baš tražili, kontaktirajte prodavca i posjetite mjesto gdje psi trenutno žive. Dobro obratite pažnju na njihove uslove života. Da li imaju dovoljno prostora, njege, hrane i vode. Osim toga, provjerite porodičnu istoriju. Ako kupujete psa sa pedigreom, prodavac će biti u mogućnosti da vam pokaže svu potrebnu dokumentaciju koja dokazuje njegovo porijeklo, a i zdravstveno stanje njegovih predaka.

 

Danas postoji veliki broj uzgajivačnica, pa vam savjetujemo da istražite onu za koju ste se odlučili. Provjerite njihove reference, ali i komentare na internetu. Uzgajivač bi trebalo da ima dovoljno znanja da vas posavjetuje o osnovnoj brizi i njezi vezanoj za vaše štene. Nije neobično i da će vam ponuditi podršku, kontakt telefone ljudi koji vam mogu pomoći prilikom dresure, ili kontakt provjerenog veterinara koji može da vrši redovne i vanredne preglede vašeg psa.

Za kraj

 

Nije lako odlučiti se za kupovinu psa, a još je teže zapravo pronaći onoga koji će baš da vam odgovara. Ne zalijećite se na prvu ponudu, i budite strpljivi dok ne osjetite pravu konekciju sa štenetom. Par nedelja ili mjeseci čekanja vam neće oduzeti previše, a može mnogo da vam znači kada je u pitanju odnos koji ćete izgraditi sa svojim novim ljubimcem.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija