Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

dobro održavano auto

Manje brinite uz dobro održavano auto - savjeti za redovnu provjeru

Automobili već dugo nisu stvar luksuza. Skoro svako, svaka porodica, posjeduje barem jedno vozilo. Mnogi sada ne bi mogli zamisliti svoj život bez njega. Za neke je važan zbog prirode posla kojim se bave, dok je drugima bitno da ne zavise od autobusa, vozova, taksija, i nečije dobre volje da ih preveze do željene destinacije.

 

Koji god da je razlog što imate automobil, činjenica je da će on tu i ostati, zato morate dobro voditi računa o njegovom stanju. Dobro održavano auto je sigurno, i sa njim ćete imati manje briga vezanih za potencijalne nezgode i kvarove. Zato vam danas predstavljamo najvažnije savjete za održavanje vašeg automobila.

Redovno provjeravajte automobil

Provjeravanje ispravnosti osnovnih funkcija vašeg automobila je zapravo veoma jednostavno. U vlasničkom uputstvu možete pronaći sve osnovne stavke koje je bitno redovno provjeriti.

 

Ovo su prilično jednostavne provjere, koje možete obaviti sami, najčešće bez ikakvog alata. Ukoliko provjera ipak zahtjeva veće znanje ili neki alat - obratite se profesionalcu.

 

Što češće budete vršili preglede, vaš automobil biće vam poznatiji i mnoge stvari će vam postati jasnije.

Naučite značenje različitih lampica

Automobili imaju različite lampice koje se upale u zavisnosti od toga šta sa njim potencijalno nije u redu. Pa tako imate lampicu za ulje, koja najčešće znači da je vrijeme da ga promijenite. Lampicu za motor, koja može značiti da sa njim nešto nije u redu, tako da je najbolje da posjetite svog vulkanizera.


Takođe, postoje lampice koje označavaju da je vrijeme za redovni servis, ali i da nešto nije u redu sa kočnicama.

 

U svakom slučaju, ovo su svjetla koja ne smijete ignorisati.

Provjerite pritisak guma

Pritisak guma utiče na udobnost vožnje i lakoću upravljanja automobilom. U vlasničkom listu možete pronaći informacije o tome koji pritisak gume je optimalan za vaš automobil. Lnom slučaju, ovo provjeravajte makar na nedeljnoj bazi, ali nećete pogriješiti ako provjeru pritiska uključite u svoju dnevnu rutinu.

Provjerite nivo ulja

Provjera nivoa ulja svakako spada u jednu od osnovnih provjera, a možete je obaviti za par minuta prije nego što krenete na posao.

 

Za ovu provjeru automobil mora biti parkiran na potpuno ravnom zemljištu. Otvorite haubu i pronađite indikator za ulje (načešće ima okrugli zahvat i nalazi se ispod svjećica). Izvadite indikator i obrišite ga čistom maramicom ili parčetom tkanine. Ponovo stavite indikator u ulje, i izvadite ga držeći ga uspravno.

 

Pogledajte obilježja na indikatoru. Ukoliko je nivo ulja ispod obilježja za “puno”, dospite manje od litra ulja u automobil. Indikatori najčešće imaju dvije linije sa praznim prostorom između, i idealan nivo ulja je između njih. Nakon što dospete ulje ponovite proces još jednom, kako biste bili sigurni da ste sipali pravu količinu.

Za kraj

Ovo su najosnovnije provjere automobila koje bi svaki vozač trebalo da zna. Izdvojite malo vremena danas, pogledajte svoj automobil, i budite sigurni da je on u stanju u kakvom treba da bude.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija