Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Organizovanje ormara: pripreme za jesen i zimu

Organizovanje ormara: pripreme za jesen i zimu

Već smo zagazili u jesen, i ako ste imalo kao ja, i vi ste odlagali reorganizaciju ormara. Srećom, vremenske prilike su nas poslužile, pa još uvijek nismo mogli odložiti baš svu ljetnju garderobu i prebaciti se na toplije komade.

 

Znam, organizacija ormara iziskuje vrijeme, razvrstavanje, dodatno pranje, čišćenje, itd. Ali bićete zahvalni što se uložili jedno popodne u ovo kada ne budete morali da iskopavate džempere sa dna vaših polica.

 

Danas ću vam predstaviti neke jednostavne trikove za organizaciju ormara, i tranziciju iz ljetnjih majičica u tople džempere.

Sredite ljetnju garderobu

Prvi korak ka oslobađanju ormara za topliju garderobu jeste sređivanje ljetnje. Izvadite svu ljetnju garderobu iz ormara i odvojite je u tri gomile:

  1. Zadržati

  2. Baciti

  3. Prodati/pokloniti

 

U prvu slažite stvari koje vam se i dalje dopadaju i koje ćete sigurno nositi i sledeće sezone. Na drugu gomilu posložite ono što više nije u “nosivom” stanju, i što je zrelo za bacanje (u zavisnosti od materijala, neke stare majice možda možete iskoristiti jednokratno kao krpe za brisanje podova pa ih tek onda baciti). Treća gomila je ona koju ćete ili pokloniti nekome, ili donirati Crvenom Krstu, ili pak prodati.

 

Kada ste to organizovali, vrijeme je da garderobu koju zadržavate operete, osušite, i složite u vakumske kese, i odložite. Onu koju ćete pokloniti ili prodati takođe operite i pripremite za slanje.

Organizujte zimske komade

Kada izvučete toplije komade iz svog “skrovišta” provjerite da li su možda pokupili neki miris ustajalosti, i prvo ih operite. Zatim ponovite isto ono što ste uradili sa ljetnjom garderobom, sigurna sam da imate gomilu stvari koje više nećete nositi. Zašto ih ne biste prodali na nekom sajtu ili poklonili dobrotvornoj organizaciji?

 

Pletene stvari, poput džempera, najbolje bi bilo da složite. Kada su na vješalici, oni se mogu razvući i uništiti.

 

Svoje šalove možete okačiti na jednu vješalicu - tako ćete imati odličnu preglednost kada ujutru birate onaj koji vam se najbolje slaže uz današnju odjevnu kombinaciju. Ukoliko ipak imate veliku kolekciju, najbolje bi bilo da ih rasporedite na nekoliko različitih mjesta. Neke možete okačiti na vješalicu, a neke staviti u fioku. Ako nemate dovoljno mjesta za ovakav raspored, probajte da zašarafite nekoliko kukica u unutrašnjost ormara - na taj način ćete sačuvati dio prostora za kačenje, a i fioke.

 

Zimska obuća, posebno dugačke čizme, zauzimaju mnogo prostora, i najčešće ne mogu stati u cipelarnik. Ako vam prostor to dozvoljava, pakujte ih u originalne kutije, ili još bolje - u providne plastične kutije kako biste tačno znali koji par cipela se gdje nalazi.

 

Svu garderobu i obuću koju ste odlučili da zadržite dobro provjerite. Obratite pažnju na potencijalne fleke, rasparane šavove, konce koje vise, i slično. Ako odmah riješite takve probleme nećete morati da mijenjate kompletan izgled ujutru kada shvatite da vaš omiljeni džemper ima rupu.

 

Posebnu pažnju obratite na kožne cipele, kojima je najčešće potrebna dodatna zaštita pred zimu. Nemojte čekati poslednji trenutak, i već sada im dajte tretman koji zaslužuju.

Za kraj

 

Ako na kraju ovog organizovanja shvatite da će vam faliti neka zimska garderoba, a nemate veliki budžet za obnavljanje ormara, toplo vam preporučujemo da posjetite dio našeg sajta namjenjen garderobi. Možda baš tamo pronađete komad koji će vam biti zaštitni znak ove sezone!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija