Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Putovanje sa djecom

Putovanje sa djecom: jednostavni savjeti za preživljavanje

Ako ste ikada putovali sa djecom (ili djetetom) znate koliko naporno to putovanje može biti. Ukoliko se pak spremate za prvi put sa vašim anđelima, vjerujemo da imate gomilu pitanja na koja nemate odgovor, i da sve djeluje pomalo za strašujuće.

 

Ne brinite, put sa djecom nije strašan koliko djeluje, bitno je samo da se dobro pripremite. A mi vam danas donosimo kratki vodič za putovanje sa djetetom.

Ne pakujte mnogo stvari

Sve što možete kupiti u vašem gradu možete kupiti i bilo gdje drugo. Dobro, možda neće imati baš taj brend pelena koji koristite, ali svakako možete da preživite sa onim što je dostupno nekoliko dana. Ovo se posebno odnosi na higijenske proizvode. Obično uvijek zatrpavamo kofere šamponima, sapunima, i kupkama kao da idemo u zemlju trećeg svijeta gdje su ove stvari pojam.

 

Sa djecom ionako već nosite mnogo stvari - nemojte se zamarati još i ovim.

Hotel ili privatan smještaj?

Ovo dosta zavisi od vas. Hotel svakako ima prednosti - čuvanje djece, hrana je uvijek spremna, dostava hrane, itd. Ali, ako se odlučite za privatan smještaj, taj stan ili kuća će postati vaši za vrijeme trajanja odmora, i vi možete uticati baš na sve. Kada je ručak, šta je za ručak, i kada buka prestaje.

 

Takođe, prilikom rezervacije smještaja dobro razmotrite opcije. Ako ste nekada već bili u mjestu u koje idete, sjetite se, da li do smještaja ima mnogo stepenica, da li je uzbrdo, da li je velika ulica baš blizu? Ovo su stvari koje vam nisu smetale ranije, ali mogu biti velika prepreka kada imate djecu.

Kolica ili nosiljka?

Više faktora će uticati na ovaj izbor. I opet, zavisi od toga gdje idete. Ukoliko planirate mnogo da šetate i obilazite grad, sigurno je praktičnije ponijeti lagana kolica nego nositi dijete po cijeli dan. Takođe je bitno na šta su vaša djeca navikla, ako su navikla na kolica imaćete mnogo muke sa nosiljkama.

 

Osim toga, danas se brojna lagana kolica mogu naći po povoljnoj cijeni. Njih je jednostavno nositi na putovanje, mogu poslužiti kao krevet za popodnevnu dremku, ali i lako se pokrivaju u slučaju kiše. 

Šta može poći po zlu?

Ja prva ne volim da razmišljam o stvarima koje bi mogle loše krenuti na putovanju, ali sa djecom ne možete drugačije. Napravite spisak stvari koje mogu krenuti po zlu i razmislite kako reagovati u takvim situacijama.


Recimo, čime god da putujete velike su šanse da će djetetu biti dosadno, te da će zbog toga plakati, tražiti pažnju i neke nove zanimacije. Dobro se opremite stvarima koje vam u ovakvim trenucima mogu pomoći. 

 

Kada razmislite o stvarima koje mogu krenuti loše, pripremićete se na njih.

Pričajte im o putovanju

To što su mala i što neće gledati na putovanje vašim očima ne znači da im ne možete opisati putovanje. Pričajte im priče o mjestima koja obilazite, i činite to na način koji je njima primamljiv. Mjesta možete povezati sa njihovim omiljenim pričama ili crtaćima i tako u potpunosti držati njihovu pažnju.

Za kraj

 

Vidite, i nije tako teško! Najbitnije je da se opustite, isplanirate osnovne stvari do kraja (smještaj, prevoz), i prepustite se uživanju. Previše planiranja će da unese nervozu svima, a to vam na odmoru zaista nije potrebno. 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija