Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Savjeti za izbor i korišćenje dječijih auto sjedišta

Savjeti za izbor i korišćenje dječijih auto sjedišta

Kupovina i podešavanje dječijih sjedišta za automobil može da izgleda komplikovano. Postoji više kaiševa i kopči koje treba osigurati, ali i dozvoljenih težina kojih se treba držati.

 

Prije nego što izgubite strpljenje i nervoza vam skoči na maksimum, pročitajte ovaj kratak vodič za dječija auto sjedišta. Objasnićemo koja su vam potrebna i kako se podešavaju na brz i jednostavan način.

Biranje auto sjedišta

Dječija auto sjedišta su osnovni dio sigunosti u automobilu, u slučaju nezgode, ona mogu sačuvati život vašem djetetu. Kada je vaša beba sigurna u sjedištu, rizik da im se nešto dogodi tokom udesa smanjuje se za čak 71%!

 

Ipak, izbor sjedišta je veliki i skroz je razumljivo se da izgubite kada uđete u lokalnu prodavnicu i vidite kakve sve vrste postoje. Nema potrebe za panikom, ne morate da kupite najskuplje sjedište na tržištu, ali postoji par stvari na koje morate obratiti pažnju:

 

  • Starost djeteta

  • Težinu djeteta

  • Da li sjedište odgovara propisanim standardima

 

Za djecu uzrasta do dvije godine koristite sjedišta okrenuta prema nazar. Težina djeteta ne smije biti veća od one koja je naznačena na pakovanju sjedišta. Stručnjaci savjetuju da se ova sjedišta koriste dok dijete ne preraste propisanu kilažu i visinu. Na ovaj način se čuva dječiji vrat tokom nesreće.

 

Za uzrast od dvije do četiri godine, i djecu koja nisu teža od 18 kilograma koristite sjedišta okrenuta ka naprijed.

 

Za djecu od četiri do osam godina, ili do visine 144 cm koristite ojačano sjedišste sa kaišem.

 

Nakon osme godine, ukoliko djetetu odgovara pojas u automobilu, ne morate više koristiti sjedište. Da biste ovo utvrdili provjerite kako se pojas pozicionira na njihovom krilu i ramenu. Onaj na krilu bi trebao da bude na gornjem dijelu noga, ne na stomaku, dok onaj na ramenu treba da prelazi preko grudi a ne preko vrata.

 

Djeca nikako ne bi trebala da se voze na prednjem sjedištu, jer ih vazdušni jastuci mogu povrijediti u slučaju nezgode. 

Savjeti za podešavanje sjedišta

Prema nekim podacima, tri od četiri roditelja se voze sa sjedištem koje nije podešeno kako treba. Tako da vam predstavljamo brzi vodič kako da pravilno namjestite dječije sjedište u automobilu:

 

  1. Pročitajte uputstva proizvođača sjedišta, ali i uputstvo navedeno u korisničkom vodiču vašeg automobila. Budite sigurni da znate kako da koristite pojaseve u vašem autu prije nego što započnete namještanje.

  2. Sjedišta postavljajte isključivo pozadi. Djeca su tu najsigurnija do 13 godine.

  3. Pratite opisane instrukcije, i posebnu pažnju obratite na provlačenje pojasa kroz pojas od automobila, i dobro ga zategnite.

  4. Zakopčajte i osigurajte pojas sjedišta.

  5. Dobro pritisnite sjedište kako biste ga zategli. Sjedište ne bi trebalo da se pomjera više od 2 cm po strani i naprijed-nazad kada je dobro namješteno.

  6. Još jednom provjerite proizvođačevo uputstvo kako biste bili sigurni da je sjedište podešeno pod pravim uglom.

 

Kada dijete smjestite u sjedište obratite pažnju na ove stvari:

  • Kaiševi treba da budu na visini ili ispod ramena vašeg djeteta, ali i da leže ravno na njihovom tijelu.

  • Možete zaključiti da su kaiševi dobro zategnuti kada ne možete staviti dodatni materijal na ramenima.

  • Grudna spojnica treba da bude u visini djetetovog pazuha.

Za kraj

Nemojte se previše stresirati oko podešavanja sjedišta. Ukoliko vidite da vam ne ide, savjetujte stručnjake koji vam sigurno mogu pomoći.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija