Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

polovan namjestaj

Savjeti za kupovinu polovnog namještaja

 

Namještaj je ono što čini naš dom lijepim. On je svakako dekoracija, ali i ima određenu funkciju. Na našem sajtu možete pronaći različite komade namještaja, pa smo zato odlučili da vam danas damo savjete vezane za kupovinu polovnog namještaja.

Isprobajte namještaj prije kupovine

Bilo da polovan namještaj kupujete online ili u prodavnici, obavezno ga isprobajte. Ukoliko je u pitanju vitrina sa ladicama, testirajte sve ladice. Provjerite da li negdje nešto fali, da li su svi šarafi tu, da li su sve ručke iste, itd.

 

U slučaju da je predmet oštećen, svakako ne treba odmah da odustanite, samo dobro provjerite da li oštećenje zahtjeva veća ili manja ulaganja za popravku.

Vjerujte svom čulu mirisa

Namještaj prikuplja mirise iz okruženja. Neki mirisi se lako izbace posle par pranja, drugi i ne baš. Miris kućnih ljubimaca i duvanskog dima teško izlazi iz svog “staništa”. 

 

Čak iako se baš zaljubite u predmet, ne smijete zaboraviti da bi on trebalo da služi vašu porodicu godinama, a da li zaista želite miris tuđeg psa u svom domu?

Polovni dušeci nose bakterije

Nikako se ne preporučuje kupovina polovnih dušeka. Na njima se najviše skupljaju bakterije i grinje, kao i sitni organizmi koje ne možete da vidite. Ukoliko vam je stvarno potreban dušek a trenutno nemate dovoljno novca za novi, bolje je da kupite neki na naduvavanje dok ne budete imali dovoljno sredstava za pravi.

Tapaciranjem možete uštedjeti

Vrlo lako može da se desi da naiđete na savršenu fotelju koja je prilično pohabana. Nemojte odustati, uz malo truda i kreativnosti ovu fotelju možete presvući i učiniti da se ona uklopi u bilo koji prostor.

 

Ovo posebno važi za starije komade namještaja. Ranije se namještaj pravio u daleko manjim količinama, često je i ručno rađen, a koristili su se mnogo kvalitetniji materijali nego danas. Tako da se možda i isplati platiti tapaciranje umjesto kupovine nove fotelje.

Puno drvo je izdržljivije

Kada kupujete namještaj provjerite od kakvog je drveta napravljen, ukoliko je u pitanju hrast ili javor, možete računati da će vam (uz dobru brigu) takav komad trajati godinama.

 

Borovina je dobra za komade koji ne moraju da nose veliku težinu tokom drugog vremenskog perioda, tipa stočić za kafu.

 

Ukoliko se interesujete za kauč, ormar ili vitrinu - pokušajte da nađete puno drvo kako bi vam taj predmet zapravo potrajao.

Dječiji namještaj je možda povučen iz prodaje

Budite posebno obazrivi prilikom kupovine krevetaca, stočića za presvlačenje i ostalog dječijeg namještaja. Dešava se da, iz sigurnosnih razloga, fabrika povuče određeni model iz prodaje, tako da se dobro raspitajte o modelu prije nego što zaključite kupovinu.

Slobodno adaptirajte namještaj

To što je neki komad namještaja u originalu bio vitrina za televizor, ne mora da znači da to mora da ostane!

 

Uz malo prepravki od njega lako možete napraviti lijepu policu za knjige i suvenire. Takođe i staru vitrinu sa ladicama možete pretvoriti u policu za kupatilo! Potrebno je malo kreativnosti, istraživanja na internetu i imaćete fenomenalan unikatan komad u kući.

Dekorišite namještaj po svojoj volji

Ako neki komad namještaja ima određene nedostatke - izgrebano drvo, zamućena i oštećena stakla, ne znači da mu je mjesto na deponiji. Ukoliko volite uradi sam projekte, ovo je savršena prilika za vas!


Ovakvi sitni nedostaci lako se prekriju farbom, crtežima, naljepnicama, ili čak samoljepljivim tapetama. Pitanje je samo šta se vama dopada, i kako se to uklapa u vaš dom.

Mislite o dimenzijama

Kada kupujete polovan namještaj morate razmišljati o prostoru u vašem domu gdje će on stajati. Prije nego što krenete u kupovinu, obavezno izmjerite prostor i upišite mjere. U kupovinu ponesite i metar kako biste bili sigurni da će taj komad stvarno odgovarati vašoj kući ili stanu.

Za kraj

Traganje za dobrim komadima polovnog namještaja može biti odlična avantura! I svakako je preporučujemo svima koji vole stare stvari.

 

Da li ste vi kupovali polovan namještaj? Kakva su vam iskustva? Imate li neki dodatni savjet?

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija