Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

prodaja koriscenih knjiga

Savjeti za prodaju korišćenih knjiga

Bilo da ste strastveni čitalac, ili neko ko jednostavno ima mnogo knjiga koje su se skupile tokom godina - one zauzimaju mnogo mjesta u stanu. Možda ste ih naslijedili od starijih generacija, moguće je da su pokloni, a možda baš i nisu knjige o kojima mnogo vodite računa, tako da je došlo vrijeme da ih prodate.

 

Dobra stvar je što su knjige generalno cijenjene i mogu se ponovo koristiti bez problema. Nešto što vi smatrate bezvrijednim, neko drugi može smatrati veoma vrijednim. 

 

Kako ne biste samo bacili knjige koje vam nisu više potrebne, možete ih prodati. Zaista vam neće trebati mnogo vremena i napora, a zaradićete dodatni novac.

 

Pa hajde da otkrijemo kakve savjete imamo za prodaju korišćenih knjiga.

Održavajte svoje knjige knjige

Jedan od najbitnijih faktora koji određuju cijenu knjige jeste njeno stanje. Tako da bi bilo dobro da pazite kako se odnosite prema knjigama, čak i prema onima do kojih vam nije stalo. Zapravo bi posebnu pažnju trebalo da obratite baš na te knjige koje vas ne interesuju, jer je najveća vjerovatnoća da ćete njih i prodati u nekom trenutku.

 

Knjige je najbolje čuvati u hladnim, suvim sobama. Vlaga stvara buđ, koja knjige može trajno uništiti. Takođe, direktno, jako svjetlo može uticati na to da vaše knjige izblijede, tako da bi najbolje bilo da se nalaze daleko od prozora, i na policama koje zaklanjaju direktnu svjetlost.

 

Ljudi knjige koje ne koriste najčešće stavljaju u potrum ili na tavan, ali ovo su najgora mjesta za držanje starih knjiga jer su često vlažna ili veoma vruća - što nikako nije dobro za knjige.

 

U idealnom slučaju, one će stajati uspravno na policama. Ukoliko imate velike knjige, poput atlasa, trebalo bi da ih polegnete jer će tako imate dobru potporu. Ako ih pakujete u kutije, potrudite se da kutija bude puna, kako ne bi mogle da se pomjeraju i trljaju jedna o drugu.

Istražite cijene prije prodaje

Ukoliko niste ekspert za procjenu vrijednosti knjiga, dobra je ideja da malo istražite na internetu koje su cijene knjige koju hoćete da prodate. Ne želite da se nađete u situaciji da saznate da ste za neki primjerak mogli dobiti mnogo više novca.

 

Zahvaljujući internetu, lako ćete pronaći cijenu svake knjige koju imate - bilo ona nova ili polovna. Možete pretražiti onlajn bazare, knjižare, različite stranice na društvenim mrežama. Zapisujte cijene koje ste pronašli, i dobro obratite pažnju ukoliko naiđete na veliku razliku u cijeni. Moguće je da je ona koja se jeftinije prodaje u lošem stanju, ili njen vlasnik nije dovoljno istražio njenu vrijednost.

 

Takođe, obavezno provjerite koje je izdanje knjige - ukoliko je prvo, najnovije ili posebno izdanje možete dobiti više novca.

 

Ako imate veliku biblioteku, za koju smatrate da je vrijedna, moguće da vrijedi platiti profesionalca da da svoju procjenu.

Prodajte svoje knjige putem interneta

Mnogo je jednostavnije obaviti prodaju putem interneta nego na baštenskim prodajma. Imate veliki izbor portala, grupe na društvenim mrežama, pa možete čak i koristiti svoje lične profile u ovu svrhu. Računajte na to da ćete možda morati da pošaljete knjigu u drugi grad, pa odlučite da li želite da kupac pokrije troškove poštarine i obavezno to naglasite.

 

Najbitnije je da prilikom prodajte u opis uključite detalje o stanju knjige. Možete je okarakterisati kao novu, skoro novu, prihvatljivu ili lošu. Potrudite se da ne pretjerate ukoliko je knjiga u lošem stanu, nemojte je opisati kao još goru. Ovako je nećete prodati. Pazite i da ne opišete kako je stanje bolje od realnog, jer ćete izgubiti kredibilnost među kupcima.

Za kraj

Da li ste imali pirliku da prodajte korišćene knjige? Šta bi ste savjetovali početnicima?

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija