Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Sigurnost na internetu: kako izbjeći glavne prevare

Sigurnost na internetu: kako izbjeći glavne prevare

Prevare na internetu su nažalost dio svakodnevnice, i svi moramo biti vrlo obazrivi kada su u pitanju sajtovi koje posjećujemo, onlajn prodavnice iz kojih kupujemo, itd. Iako sajtovi nalaze načine da stanu na kraj potencijalnim prevarama, prevaranti stalno pronalaze načine da izvedu svoju prevaru.

 

Međutim, kako biste ostali sigurni na internetu morate pratiti neke prilično jednostavne savjete, a o njima ćemo pričati danas.

Kupujte od provjerenih izvora

Lažne onlajn prodavnice su najlakši način da se prevaranti dokopaju vaših podataka vezanih za mjesto življenja, i bankovne kartice zbog toga morate biti sigurni gdje kupujete. Preporučujemo vam da ovakve podatke unosite isključivo na sajtovima koji imaju sigurnosne sertifikate. Njih ćete prepoznati po samoj adresi sajta, ukoliko ona sadrži u sebi https, to znači da sajt ima potreban sigurnosni sertifikat, slovo S ga označava.


Kada pronađete novu prodavnicu dobro se raspitajte o njoj, istražite na internetu iskustva drugih ljudi, provjerite sa prijateljima da li je neko već koristio taj sajt za kupovinu ili ne.

 

Još jedan od načina da prepoznate sajt koji nije validan jeste njihova ponuda - ukoliko nude skupocjene predmete po veoma niskim cijenama, najvjerovatnije su prevaranti, zato pazite gdje kupujete.

Sigurno plaćajte

Jedan od načina da ostanete sigurni da će vaši bankovni podaci biti zaštićeni jeste sigurnosni sertifikat koji smo spomenuli u prethodnoj sekciji, ali to ipak nije sve. Većina provjerenih sajtova sarađuje sa bankama koje kreiraju njihove platne portale i na taj način čuvaju unešene podatke. Ukoliko vas sajt preusmjeri na stranicu na kojoj vidite naziv neke banke, to znači da je procesuiranje plaćanja definitivno sigurno.

Čuvajte dokumentaciju

Obavezno čuvajte svu dokumentaciju koju prikupite prilikom online kupovine. Potvrde koje dobijate putem mejla, ali i komunikaciju sa prodavcima. U slučaju da ne dobijete predmet koji ste poručili, ili da se desi neki problem, ovakva dokumentacija će vam poslužiti kako biste dobili svoj novac nazad.

Vodite računa o podacima koje dijelite

Budite obazrivi prilikom unošenja podataka na bilo koji sajt. Nemojte davati više od onoga što je neophodno za njegovo korišćenje. Takođe, provjerite kakva je politika privatnosti i zaštite podataka sajta koji koristite.

 

Većina sajtova koristi kolačiće za analitiku i marketing, ali i za neke druge stvari. Među ovim kolačićima mogu postojati i oni loši, koji će prikupljati vaše podatke u pogrešne svrhe, zato dobro provjerite i informacije o njima, nemojte samo prihvatati upotrebu kolačića kada na nju naiđete.

Ne šaljite novac unaprijed

Kada kupujete na domaćim sajtovima, ili na sajtovima poput MojTrg.me nemojte unaprijed slati novac prodavcu. Najbolje je da se sa prodavcem nađete uživo i platite na licu mjesta. Ali, ako to nije moguće, prodavac vam uvijek može poslati paket sa otkupninom poštom ili kurirskom službom. Ovo znači da ćete platiti prilikom preuzimanja paketa, i da će kurirska služba odnijeti novac prodavcu. Na ovaj način bićete sigurni da ste dobili ono što ste poručili, a obe strane biće zadovoljne.

Za kraj

 

Nikad ne možete biti dovoljno obazrivi kada je internet u pitanju, pa vam savjetujemo da se za početak držite ovih preporuka kako bi vaši podaci bili 100% sigurni.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija