Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Šta je bolje: kućna njega ili dom za stara lica

Šta je bolje: kućna njega ili dom za stara lica

Dođe vrijeme kada mi, ili naši stariji, shvatimo da bi njima možda bila potrebna neka dodatna pomoć. Tada se uvijek postavi pitanje: da li je bolje zaposliti njegovateljicu ili potražiti sobu u domu za stara lica? Izbor nikad nije lak, i stariji se često bune jer ne žele da napuste svoj dom. Sa druge strane, postoje oni kojima bi stalna socijalizacija i non-stop dostupna medicinska njega bili bolje rješenje.

 

Danas pričamo o staračkim domovima i kućnoj njezi, tačnije koje su dobre i loše strane jedne i druge opcije, kako bismo vam pomogli da donesete pravi izbor.

Koliko pomoći je potrebno starijem licu?

Da li je potrebno da neko honorarno ili stalno zaposlen pomaže oko dnevnih aktivnosti, napominjanja da je vrijeme za lijekove, pomoć pri plaćanju računa, vođenju finansija, odlazaka u prodavnicu, ili je starijem licu potrebno samo da imaju nekoga ko će sa njima da se druži?

 

Da li im je potrebno medicinsko osoblje dok se oporavljaju od povrede ili zbog bolesti? Ili su planirani obroci, stalna medicinska pomoć i organizovane aktivnosti nešto što vam djeluje privlačnije? 

 

U suštini, ovo su pitanja na koja morate odgovoriti i koja će vam pomoći pri odluci između kućne njege i staračkog doma.

Šta možete očekivati od kućne njege?

Kućna pomoć može biti tu svega nekoliko sati nedeljno, ili 24 sata dnevno, ali uglavnom se praktikuje oko 40 sati nedeljno. Dvadesetčetvoročasna njega može biti veoma skupa, i u većini ovakvih situacija bi bilo praktičnije da pronađete mjesto u domu za stare.

Ipak, ovo je idealno rješenje za one koji žele da ostare u svojoj kući. 

U pomoć koja je tu 24 sata dnevno obično spadaju medicinske sestre, jer je u ovakvim slučajevima najčešće potreban medicinski profesionalac da vodi računa o starijoj osobi. Sa druge strane, domaćice i kućne pomoćnice mogu pomoći sa dnevnim aktivnostima poput higijene, spremanja obroka, prevoza, generalnog održavanja kuće, i drugih.

 

Najam pomoći medicinskih profesionalaca dobar je izbor ukoliko starijima treba pomoć oko rana, infuzije, cijevi za hranu, katetera, inekcija, i drugih sličnih potreba. Takođe je moguće naći nekoga da brine o licu koje ima demenciju, ili neki drugi oblik poremećaja vezanog za pamćenje.

 

Stariji bi često radije izabrali kućnu njegu, jer im više prija da budu kod kuće, u poznatom okruženju. Mnogi se slažu da im ova opcija poboljšava kvalitet života, a i statistika pokazuje da u ovim slučajevima stariji posjećuju doktore i do 50% manje! 

Kada se odlučite za zapošljavanje kućne njege, morate odlučiti da li želite to da uradite preko neke agencije, ili zaposlite privatno. Agencija vam može olakšati posao što se tiče plaćanja, pronalaženja pravog kandidata, ali to će vas koštati više nego da privatno zaposlite nekoga po svojoj volji. 

Šta očekivati od domova za stare?

Iako će se većina starijih pobuniti na pomen doma, oni su zapravo najbolja opcija za one čije potrebe ne mogu biti zadovoljene u kućnom okruženju. Domovi za stara lica su napravljeni da pruže stalnu medicinsku njegu u prijatnijem okruženju od bolnice. 

Njegovatelji tamo pomažu korisnicima sa svim - od lične njega, do kretanja, obroka, čišćenja, pranja garderobe, a u isto vrijeme pružaju medicinsku pomoć ili terapije, šta god da je potrebno. Zbog toga se mnoge porodice kojima je potrebna stalna pomoć odlučuju za domove. Oni nude veliki broj usluga stanovnicima, i nisu stresni.

Veliki broj domova nudi dvokrevetne ili privatne sobe, s tim što su privatne sobe obično skuplje. Neki domovi možda imaju starosne granice, dok neki ne dozvoljavaju kućne ljubimce. U svakom slučaju, starim licima obično više prija boravak u domu jer se često organizuju igre, lagani treninzi, grupni izleti, itd.

Šta je najbolja opcija za vas?

Kao što smo naveli, najbitniji faktor je zapravo količina pomoći koja je potrebna starom licu kome treba dodatna njega. Drugi faktor je svakako finansijski - domovi su skuplji od povremene kućne njege, i ne može baš svako da ih priušti.

 

Ali, u ovom tekstu ste mogli da vidite dobre strane i jedne i druge opcije, tako da izbog prepuštamo vama.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija