Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Šta prvo treba da kupite kada se uselite u prazan stan?

Šta prvo treba da kupite kada se uselite u prazan stan?

Useljavanje u prazan stan, bilo da ste ga kupili ili iznajmili, može biti prilično stresno. U većini slučajeva, stanovi će imati osnovne kuhinjske elemente, ali sav ostali namještaj morate kupiti vi. Iako se namještaj danas može kupiti po povoljnoj cijeni, a možete ga kupiti i polovnog, kako biste ga cijelog opremili morate izdvojiti malo veći budžet.

 

Zato smo odlučili da vam pomognemo, i uputimo vas šta je najbitnije da kupite kada se uselite u prazan stan.

Funkcionalnost je prioritet

Mnogo ćete lakše odrediti prioritete pri kupovini ukoliko se fokusirate na funkcionalnost. Napravite spisak stvari koje su vam najpotrebnije, recimo ovako:

 

  • Nešto na čemu možete da spavate

  • Stolica/kauč/fotelja

  • Namještaj za odlaganje

  • Pribor za kuvanje i jelo

  • Sto

 

Kada ste napravili osnovnu listu, prođite ponovo kroz nju i pogledajte da li neke stvari možete da iskombinujete. Recimo, kako biste sačuvali budžet, možete kupiti kauč na rasklapanje i u isto vrijeme dobiti mjesto da sjednete, ali i da spavate. Možda nije idealno rješenje, ali je za početak odlično! 

 

Mali sto, poput onog za kafu, može vam za početak poslužiti da jedete. Dok vam neki veći ormar može ponuditi prostor za gardarobu, ali i za knjige, suvenire, i ostale dekoracije koje trenutno nemate gdje da stavite.

 

Tokom ove inicijalne kupovine kupite samo ono što vam je BAŠ POTREBNO. Ljudi se često zalete, pa u startu razmišljaju o kupovini noćnih stočića, polica za knjige, itd.

Kako kupovati kada imate mali budžet?

Zaboravite na prodavnice namještaja (makar van sezonskih sniženja), i okrenite se drugim izvorima. 

 

  • Online bazari su odlični za kupovinu polovnog namještaja. Iznenadićete se koliko povoljnih a kvalitetnih stvari možete pronaći na njima!

  • Društvene mreže su pune grupa koje služe za prodaju korišćenih stvari. Istražite lokalne grupe, raspitajte se među prijateljima… Sigurno ćete pronaći još neki izvor putem kojeg stan možete opremiti osnovnim potrepštinama za mali novac.

  • Velike lance prodavnica namještaja obiđite samo ako su u toku sezonska sniženja ili neke specijalne promocije - na taj način možete da uštedite mnogo i budžet rasporedite u neke druge komade koji su vam potrebni.

 

Nije poenta da prođete najjeftinije što možete. U tom slučaju može da se desi da kupite neki komad koji ćete morati da zamijenite posle par mjeseci, tako da to zaista i nije neka ušteda. Potrudite se da kupite najkvalitetnije moguće komade za budžet koji imate.

 

Čini se da se najlakše zanesemo prilikom kupovine setova za spremanje hrane i jelo. Da li vam je zaista potreban set tanjira za 12 osoba? Nije! Ograničite se na minimum koji vam je potreban u početku. Ako živite sami to znači, nekoliko plitkih i dubokih tanjira, jedna šerpa, tiganj i pleh. Zaista vam u startu nije potrebno više od toga. Potrudite se i da se ne zalećete na aparate za kafu, miksere i tome slično… Ovakvi komadi mogu vas mnogo koštati, a bez njih možete da preživite prvih nekoliko mjeseci.

 

Isto važi i za komade namještaja za sjedenje, kao i za stolove. Nije vam potreban kauč na koji može da stane 7 ljudi, niti sto za desetoro. Sjetite se, imate mali budžet. Stolovi i stolice na rasklapanje se prave i od drveta, i sjajni su za početak vašeg života u novom stanu. Ovakvi stolovi mogu vam poslužiti i za rad i za jelo u početku.

Za kraj

Pošto tek započinjete novi život, i imate priliku da uredite stan onako kako vama odgovara, razmislite o stilu koji želite da pratite, i pokušajte da nađete takve komade. Nemojte očajavati ukoliko ne možete da nađete jeftin kauč u boho stilu - možda ga kasnije možete preraditi da se uklopi u estetiku koju pokušavate da postignete.

 

Koji komad namještaja ste vi prvi kupili kada ste se uselili u prazan stan?

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija