Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Studentski vodič za iznajmljivanje stana

Studentski vodič za iznajmljivanje stana

 

Čestitamo! Upisali ste fakultet, i vrijeme je da polako počnete da pakujete kofere i preselite se iz roditeljskog doma u drugi grad. Preseljenje može biti stresno, a traženje stana još stresnije! Ukoliko ranije niste imali priliku da sami pregovarate sa vlasnicima, ili tražite smještaj koji vam odgovara, ovaj vodič je savršen za vas.

Gdje tražiti stanove?

U svijetu interneta stan je najlakše pronaći onlajn. Danas postoji veliki izbor portala putem koji možete pronaći stan, sobu ili čak i nove cimere. Stanove nekada izdaju stariji ljudi, kojima današnja tehnologija nije potpuno jasna, pa tako često možete da naiđete na reklamne flajere u kraju grada u kome se stan izdaje.

Pored ove dvije opcije tu su i preporuke. Raspitajte se kod prijatelja, rodbine, ili putem društvenih mreža da li neko izdaje stan. Velike su šanse da neko u vašoj okolini zapravo poznaje nekoga ko bi vam mogao iznajmiti stan za vrijeme studija.

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira stana?

Veoma je bitno da stan pogledate uživo prije nego što pristanete da ga iznajmite. Fotografije i video snimci mogu biti stari, izmanipulisani ili lošeg kvaliteta, te vam ne mogu dati vjernu sliku o prostoru za koji ste se zainteresovali.

Dok razgledate stanove u oglasima već ćete moći da provjerite određene stvari kao što su cijena, iznos računa, lokacija, veličina stana, namještenost, itd. Na svim onlajn portalima možete čak i da filtrirate rezultate prema parametrima koji vam odgovaraju, što vam svakako preporučujemo da uradite kako ne biste gubili vrijeme gledajući neodgovarajuće ponude.

Takođe, stanove iznajmljuju vlasnici ili posrednici (agencije). Ako vam je budžet niši preporučujemo da gledate isključivo ponude od vlasnika, jer agencije naplaćuju proviziju koja nekad uopšte nije mala.

Osim ovoga, kada već dođete da vidite stan, morate obratiti pažnju na funkcionalnost i stanje pojedinih djelova stana. U narednim redovima pročitaćete savjete o tome na šta morate da obratite pažnju kada dođete u stan:

  1. će) provjerite ispravnost aparata. Zimske noći mogu biti prilično hladne.

  2. Ispitajte kakvi su prozori i vrata kako biste utvrdili da li će se prostor brzo hladiti. Takođe, provjerite da li su sve roletne ispravne.

  3. Obratite pažnju na koju stranu svijeta je stan okrenut, i koliko ima “spoljnih zidova”. Mnogo je teže zagrijati/ohladiti stan koji nije uškan između drugih stanova u zgradi.

  4. Nikako nemojte zaboraviti da provjerite da li u stanu ima buđi ili vlage. Osim što ružno izgledaju, ove pojave su loše po zdravlje, a i znak da sa instalacijama u zgradi/kući nešto nije u redu.

Potpisivanje ugovora

Kada stan iznajmljujete preko agencije, ugovor je obavezna i standardna stvar. Međutim, većina vlasnika ne potpisuje pravi ugovor (koji se ovjerava u sudu). U velikom broju slučajeva, ugovor se uopšte ne potpiše, što može dovesti do problema po pitanu dogovorenih stvari, tako da bi bilo dobro da potpišete makar interni ugovor.

Ovaj ugovor trebao bi da sadrži sledeće:

  • Detalje o tome kada ćete i koliko plaćati kiriju i račune

  • Na koji vremenski period iznajmljujete stan, kao i kada se tačno useljavate

  • Koji je otkazni period

  • Ko snosi troškove u slučaju neke štete (najčešće stanodavac snosi troškove popravki koje su nastale usled starosti aparata, dok je stanar zadužen da plati popravku do koje je došlo zbog nemara/nepravilnog korišćenja)

 

Prvo traženje stana može biti stresno i naporno, zato vam savjetujemo da se naoružate strpljenjem. Očekujte da ćete naići na loše stanove, dobre stanove koji će biti izvan vašeg budžeta, različite gazde sa nekada čudnim zahtjevima. Bitno je da pripreme počnete na vrijeme i da ne ostavljate ništa za zadnji čas, jer potraga za stanom može potrajati.

Ukoliko poznajete nekoga ko je već iznajmljivao stan, najbolje bi bilo da se sa njima posavjetujete - oni će sigurno moći najviše da vam pomognu prilikom izbora.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija