Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Sve što treba da znate o fotografisanju nekretnina

Sve što treba da znate o fotografisanju nekretnina

Nekretnine su jedna od najpopularnijih kategorija na našem sajtu. Ako malo istražite vidjećete veliki broj oglasa za izdavanje i prodaju stanova, apartmana i kuća. Međutim, postoje mnoge stvari koje izdvajaju dobar i loš oglas za nekretninu, jedna od njih je svakako fotografija.

 

Fotografije stana koji želite da prodate ili izdate su prvi utisak koji će potencijalni kupac imati o stanu, zato morate da ga oduševite. Danas vam predstavljamo savjete za bolje fotografisanje nekretnina, a najbolje je što ne morate biti profesionalac da biste ih ispratili.

Očistite prostor

Ovo je svakako jedan od najvažnijih savjeta za fotografisanje nekretnina. Naviknuti smo da u kući imamo različite dekoracije, i stvari na sve strane, ali one nikako ne izgledaju dobro na fotografijama.

 

Očistite prostor, sklonite višak stvari u ormar, ili u neku drugu prostoriju u stanu. Ostavite neke dekoracije, ipak morate potencijalnim novim vlasnicima dati način da zamisle svoj život u tom prostoru. Ali generalno je pravilo da ništa ne bi trebalo da se nađe na stolovima i kuhinjskim površinama.

 

Ako vam ovako prostor izgleda previše prazno, dodajte činiju sa voćem ili neko cvijeće na sto. Ovo će da ti dodatnu toplinu prostoriji.

Svjetlo

Svjetla mogu biti upaljena ili ugašena. Ukoliko budu upaljena, prostor će izgledati toplije i biće jednako osvjetljen. Sa druge strane, prirodno osvjetljenje je najbolje osvjetljenje, tako da se možete odlučiti i za ovu opciju.

 

Najbitnije je da prostor nije mračan. Podignite roletne, sklonite zavjese, ili upalite sva svjetla u prostoriji. Šta god da odlučite, pokušajte da pratite jedan način fotografisanja kroz cijeli dom.

 

Ako se u potpunosti oslanjate na prirodno svjetlo, fotografišite tokom dana, kada nije oblačno. 

Pozicija kamere

Generalno pravilo za fotografianje nekretnina jeste da bi kamera trebala da bude na oko 150cm od zemlje. Kako biste izbjegli krive i mutne fotografije, predlažemo da koristite stalak za kameru ili telefon.

 

Ukoliko nemate stalak, iskoristite nešto od namještaja kao podlogu. Ako vam je kamera previše podignuta, više će se vidjeti plafon, a manje sama prostorija. Sa druge strane, niska pozicija kamere će uhvatiti namještaj, ali ne i cijelu sobu.

 

Takođe, nemojte praviti uspravne fotografije. Na njima se neće vidjeti cijeli prostor, i možete izgubiti potencijalne kupce jer niste dočarali atmosferu doma.

Sredite fotografije

Nema ništa loše u dorađivanju fotografija, samo pazite da ne pretjerate. Blaga korekcija osvjetljenja može znatno da poboljša izgled, ali pretjerivanje će uništiti fotografiju. Prilikom sređivanja, cilj bi trebalo da bude da prostor izgleda što prirodnije, pa se vodite tom logikom.  

Za kraj

 

Ovo su neki osnovni savjeti za fotografisanje nekretnina. Ali ako ipak niste sigurni u svoje vještine, možda i vrijedi platiti profesionalca da uradi posao za vas. Profesionalni fotografi najbolje znaju na koji način da fotografišu vaš dom, a i imaju svu potrebnu opremu za to. Takođe, oni će moći i da dorade fotografije za vas tako da ćete dobiti najbolji mogući finalni proizvod.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija