Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Sve što treba da znate o kupovini polovnog laptopa

Sve što treba da znate o kupovni polovnog laptopa

Iako se danas novi laptopovi mogu naći po daleko pristupačnijim cijenama nego ranije, ipak nije lako odjednom izdvojiti tu količinu novca, posebno ako kupovinu niste planirali. Elektronski uređaji se proizvode brzinom svjetlosti, i ljudi koji su zagrijani za njih često prodaju svoje stare modele za nove, pa tako danas možete po super povoljnim cijenama doći do laptopa odličnog kvaliteta.

 

Kupovina polovne elektronike može biti pomalo zastrašujuća, pogotovo ako niste stručnjak, zato smo odlučili da napišemo ovaj mini vodič i pomognemo vam u kupovini. 

Morate znati šta vam je potrebno

Prije nego što uopšte počnete da tražite polovan laptop morate znati tačno šta vam je potrebno. Da li je to laptop na kome ćete igrati igrice? Raditi? Ili će vam ipak isključivo služiti za gledanje serija i filmova, i slušanje muzike? Način na koji ćete ga koristiti određuje mu specifikacije, a specifikacije određuju cijenu.

 

Ako vam je laptop potreban čisto radi čitanja na internetu i slušanja muzike, zaista nema potrebe da kupujete onaj sa specifikacijama za igranje igrica. Razmislite koje ćete sve aplikacije koristiti, i istražite na internetu kakva baterija, RAM i grafička kartica su vam potrebni za ovakvu vrstu upotrebe.

Provjerite spoljno stanje laptopa

Ako vam prodavac kaže da mu nije prijatno da dobro provjerite laptop, možete posumnjati da sa laptopom zapravo nešto nije u redu. Prilikom pregleda, obratite pažnju na šarafe koji nedostaju, na ogrebotine, udubljenja, i ostale falinke.

Provjerite stanje ekrana

Sledeći korak bi trebao da bude provjera ekrana. Obratite pažnju da li slika “trepće”, kakva je rezolucija, osvjetljenje, i da li ima nekih “loših piksela” (zamućenja, crnih fleka, itd.).

 

Najbolje bi bilo da pustite neki video i tako provjerite. Obavezno uporedite sliku sa drugim laptopom za koji znate da je u dobrom stanju, kako biste bili sigurni da je baš taj kvalitet slike ono što želite.

Testirajte tastaturu i miša

Tastatura i miš (tačped) se najviše koriste na tastaturi, pa se i najlakše pokvare ili okrnje. Provjerite da li su dugmići polomljeni, probajte da kucate da vidite kako vam oni leže pod prstima.

 

Provjerite koje pokrete podržava tačped i testirajte ih. Isto važi i za dugmiće na tačpedu.

Isprobajte sve ulaze

Kada kažemo sve, mislimo sve. Od ulaza za slušalice, preko USB čitača, čitača za memorijske kartice, CD/DVD drajva, kao i ulaze za internet kabl i punjač od laptopa.

 

Svi portovi moraju da rate kako bi vaš laptop bio u odličnom stanu.

Provjerite WiFi

Nikome nije potreban laptop koji ne može da se konektuje na internet bez upotrebe kabla.za. Zato se potrudite da se sa prodavcem nađete na mjestu koje ima WiFi kako biste uspjeli da ga testirate.

Operativni sistem i programi

Provjerite koji operativni sistem podržava laptop koji kupujete, kao i koji programi se mogu instalirati na njega. Ovo je veoma bitno ako laptop planirate da koristite za više od zabave.

Testirajte kameru i zvučnike

Većina laptop kamera je lošeg kvaliteta, ali bolje je imati kameru lošeg kvaliteta nego nikakvu! 

 

Činjenica je da ćete zvučnike ugrađene u laptop vjerovatno rijetko koristiti. Ali provjerite njihovu jačinu, da si zvuk gubi, kao i da li postoje šumovi kada se pojača. Može se desiti da vam zatrebaju!

Provjerite stanje baterije

Informacije o tome koliko dugo baterija traje možete lako provjeriti u podešavanjima laptopa. Potrudite se na pronađete neki kome baterija može trajati bar sat vremena. Posjedovanje laptopa gubi smisao ako on uvijek mora biti povezan na struju.

Za kraj

Ovo su samo neke od najvažnijih stvari koje morate provjeriti kada kupujete korišćen laptop. Postoje i druge, ali ovo su svakako one koji bilo koji korisnik može provjeriti, i koje su najbitnije.

 

Šta vi provjeravate kada kupujete laptop?

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija