Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

led sijalice

Uštedite novac LED sijalicama

Iako su svjetla u domu neophodna, većina nas ne razmišlja o troškovima koja ona nose jer nisu baš veliki. Ali, ne možemo računati samo cijenu sijalice. Zamjena sijalica, i struja koju one potroše takođe moraju ući u ovu računicu, i trebalo bi više da razmišljamo o njima prilikom kupovine. 

 

Troškovi struje zapravo su najveći kada je u pitanju cijena sijalica koju računamo, energetski efikasna opcija poput LED sijalica vam može uštediti mnogo novca na duge staze.

Koliko koštaju sijalice?

Cijena sijalica zavisi od njihove jačine, pa se tako obične sijalice od 40W mogu kupiti za oko 50 centi. LED sijalice su malo skuplje i njihova cijena počinje od oko 3 eura. Iako se inicijalno čini da su ovi modeli zapravo skuplji, prednosti LED sijalica su višestruke i njih ćemo istražiti u sledećoj sekciji.

Prednosti LED sijalica

Prije svega LED sijalice uglavnom mogu da gore između 35 i 100 hiljada sati, i ne gube jačinu tokom vremena kao obične sijalice. Takođe, obične sijalice nisu toliko energetski efikasne kao LED. Kod običnih sijalica, 80% energije se pretvara u toplotu, dok samo 20% postaje svjetlo. Sa druge strane, kod LED sijalica se oko 80-90% energije pretvori u svjetlost.

 

LED sijalice ne sadrže toksične djelove, ili elemente poput žive. Najčešće se mogu reciklirati, a mogu vam pomoći da smanjite emisiju ugljendioksida za trećinu! Takođe, s obzirom na to da traju duže od običnih sijalica, štedi se na materijalu za pravljenje.

 

Muzeji koriste LED osvjetljenje kako ne bi oštetili izložene predmete. To je zato što je emisija UV zraka i infra-crvenog svjetla minimalna.

 

Pored toga, LED svjetla mogu da rade u ekstremnim temperaturama, zato se i koriste za osvjetljenje frižidera i zamrzivača.

 

Još jedna prednost jeste da nema čekanja između momenta kada upalite svjetlo i trenutka kada sijalica sija najjačom snagom. LED sijalice instant dostižu svoju jačinu, dok običnim treba par sekundi, što znatno utiče na njihov rok trajanja.

 

Jedna od većih prednosti LED sijalica jeste što mogu da rade i na manjoj voltaži. Sa običnim sijalicama ćete na manjoj voltaži dobiti manje svjetla, ali sa LED modelima je ta priča drugačija. Ovo ih čini sjajnim za spoljnu upotrebu, posebno za kapmovanje. 

Za kraj

Zahvaljujući svim ovim prednostima, LED sijalice su svakako isplativije od običnih. Pa samo da počnemo od toga koliko traju. Jedna LED sijalica može vam trajati i preko 5 godina, dok obične morate da mijenjate na svakih nekoliko mjeseci. Računica je jasna, LED će vam definitivno sačuvati novac.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija