Napravite Mojtrg nalog i dobijte 50 EUR!

Kako pronaći posao u inostranstvuKako pronaći posao u inostranstvu

Kako pronaći posao u inostranstvu

 

Rad u inostranstvu privlačan je mnogima. Standardi su bolji, plate su veće, a usput imate i priliku da vidite neki potpuno novi način života. Veliki broj mladih se danas odlučuje da potraži posao širom Evrope, ili čak Amerike. Sezonski poslovi, i programi kao što je Work and Travel sve su popularniji, ali sve više ljudi traži nešto na duže staze, zato ćemo danas govoriti o tome kako najlakše naći posao u inostranstvu.

Zavod za zapošljavanje

Zavod za zapošljavanje Crne Gore često nudi i oglašava poslove u inostranstvu. Ukoliko posjetite jednu od njihovih kancelarija, ili njihov sajt možete pronaći izobilje informacija vezanih za zaposlenje u drugoj državi. Osim toga, radnici će vam pomoći prilikom prikupljanja sve potrebne dokumentacije.

 

S obzirom da smo u poslednje vrijeme imali priliku da čujemo mnogo o lažnim poslovima, ljudima koji su bili prevareni prilikom apliciranja, i slično, Zavod za zapošljavanje je možda i najsigurnija opcija. Ipak, morate znati da ovim putem možda nećete naći ponude koje su baš za vas najbolje.

Privatne agencije za zapošljavanje

Kod nas, a i sa strane, postoji veliki broj agencija za zapošljavanje putem kojih možete pronaći posao u inostranstvu. One obično prilikom posredovanja uzimaju određenu naknadu od poslodavca ili tražioca posla, pa se dobro raspitajte ko će snositi troškove samog procesa.

 

Nažalost, i prilikom agencijskog posredovanja smo mogli vidjeti neke prevare u prošlosti, zato provjerite da li agencija za koju se odlučite ima licencu Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore za obavljanje ove djelatnosti, jer je ona po zakonu obavezna.

 

Agencijski radnici, kao i oni u Zavodu, će vam pomoći da odaberete pravi posao, ali i oko prikupljanja dokumentacije.

Evropski portal radne mobilnosti

EURES portal nudi informacije o radnim migracijama, slobodnim pozicijama, ali i generalnim uslovima života i rada vezanim za zemlje Evrope koje vas zanimaju. Veliki broj poslodavaca iz svih evropskih zemalja je u saradnji sa njima, tako da na ovom sajtu možete pronaći veliki broj oglasa.

 

Na njihovom portalu možete napraviti online CV, stupiti u kontakt sa nekim od savjetnika koji će vam pomoći da lakše pronađete posao, ali i informisati se o svemu što vam je potrebno kako biste se preselili i počeli sa radom

Online oglasi

Online oglase za posao u inostranstvu možete pronaći na većini oglasnih sajtova. Ponuda je zaista široka. Najčešće ćete naići na oglase za poslove u fabrikama, hotelima, restoranima, ali nije isključeno da možete naići i na oglase za neke više pozicije u jakim firmama.

 

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju prilikom traženja posla na ovaj način jesu prevare. Ako naiđete na oglas koji vam se čini zanimljiv, dobro se raspitajte o svim detaljima vezanim za papirologiju, uslove rada i života, preseljenja, itd.

 

Najbolje bi bilo da se sa oglašivačem lično i upoznate, kako biste postavili sva pitanja uživo, ali i tražili da vidite dokumentaciju koja će vam potvrditi legitimnost ove ponude.

Za kraj

Odlazak u inostranstvo je veliki korak. Morate biti dobro pripremljeni kada je u pitanju dokumentacija, ali isto tako morate biti sigurni da je to baš ono što želite. Razmislite o tome koliko dugo ćete biti odvojeni od porodice i prijatelja, da li ćete moći često da ih posjećujete, ali i da li se odlazak u inostranstvo za veću platu zaista isplati. Jer, iako su plate veće, i troškovi života su veći, tako da lako možete završiti na istom nivou na kome se nalazite sada.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija